top of page
  • Zane Bondare

Roja, Ženija, Kaļķis, Henrijs. Ergonomika darbā ar digitālajām ierīcēm



Latvijas Ergonomikas biedrība izdevusi izglītojošu mācību materiālu “Ergonomika darbā ar digitālajām ierīcēm: praktiskie padomi”, kura autori ir nozares profesionāļi Ženija Roja un Henrijs Kaļķis.


Pēdējos pāris gadus pasauli ietekmē pandēmija un tās dēļ noteiktie ierobežojumi. Lielai daļai darba devēju, nodarbināto, studējošo un skolas vecuma bērnu attālināts darbs unmācības kļuvušas par ikdienu.


Vidi un apstākļus mājās iespēju robežās esam pielāgojuši darba un mācību vajadzībām. Vai, veicot šo pielāgošanu, esam ņēmuši vērā kādus ergonomiskus principus? Ja nē, tad svarīgi ieklausīties grāmatas autoru sniegtajos padomos par to, kā darba vidi un apstākļus uzlabot, lai tie nekaitētu mūsu veselībai.

Kā minēts izdevuma priekšvārdā, tajā izklāstīti “būtiskākie ergonomiskie risinājumi, strādājot ar digitālajām ierīcēm, t.sk. darbā pie datora, strādājot/mācoties attālināti un klātienē, pievēršoties nodarbināto/izglītojošo veselības aizsardzības jautājumiem mijiedarbībā ar digitālajām ierīcēm”.


Pirmajā nodaļā “Ergonomika un digitālās ierīces” uzsvērts, ka, strādājot ar datoru un digitālajām ierīcēm, “sevišķi palielinās redzes noslodze” un ilgstošs darbs ar datoru un digitālajām ierīcēm var izraisīt nopietnus veselības traucējumus – gan fiziskus, gan garīgus. Tādēļ liela nozīme ir ikvienam pielāgotai ergonomiskai darba vietai un videi.


Otrajā nodaļā “Neveselības izpausmes darbā ar digitālajām ierīcēm, t.sk. pie datora” lasītājs uzzinās, kas ir redzes pārslodzes sindroms; karpālā kanāla sindroms; mugurkaula sindroms; elpošanas jeb respiratorais sindroms; asins cirkulācijas sastrēguma sindroms: galvā, vēdera dobuma orgānos, kājās; ādas problēmu sindroms: kontakta dermatīts, atopiskais dermatīts, ekzēma un hroniskā noguruma sindroms. Izklāstīti arī šo sindromu rašanās iemesli un sniegti ieteikumi, ko darīt, lai novērstu to riskus.


Savukārt trešajā nodaļā “Ieteikumi, lietojot digitālās viedierīces” autori izklāsta, kas jāņem vērā, lietojot viedtālruni, planšetdatoru un citas viedierīces, lai novērstu veselības traucējumus.


Pēdējā nodaļa veltīta ergonomiskajiem risinājumiem, kuri jāievēro, strādājot ar datoru vai digitālajām ierīcēm, kā arī strādājot pie stāvgalda. Precīzi ievērojot šos ergonomiskos risinājumus, veselībai pavisam noteikti būtu jāuzlabojas!



Noderīgi: ergonomika.lv


Roja, Ženija, Kaļķis, Henrijs. Ergonomika darbā ar digitālajām ierīcēm: praktiskie padomi. Rīga: Latvijas Ergonomikas biedrība, 2022. 43 lpp. ISBN 9789934896613.


Zane Bondare 2022. gada jūlija/augusta/septembra numura iznākšanas brīdī ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste.


Recent Posts

See All
bottom of page