top of page
  • Ilze Kļaviņa

Daudziņa, Zane. Runā droši: pārliecinoša uzstāšanās jebkuras publikas priekšā



“Vēlams, lai jūs kaut ko dudinātu, kamēr mazgājaties dušā...”


Aprakstam par vienu no manas autoritātes Zanes Daudziņas jaunākajām grāmatām izvēlējos tieši šādu intriģējošu ievadcitātu – cerot, ka tas, līdzīgi kā mani, arī jūs motivēs izlasīt visu grāmatu. Lekcijās vai semināros ieklausoties runātājos, nereti aizdomājos: vai tas, ka lektora runa ir raita un skaidra, bet valoda – bagāta, ir dabas dots talants vai ilgu treniņu rezultāts. Mana personīgā pieredze jau agrāk apliecinājusi, ka, tikai strādājot ar sevi, varam pārliecinoši nostāties auditorijas priekšā. Un lūk – manu teoriju apstiprina Daudziņas grāmatas lappuses. Pati autore grāmatu nosauc par mācību grāmatu. Lai gan Daudziņa ir skatuves runas pedagoģe, grāmata uzrunā jebkuru no mums:


“Noteikti ir vērts divas vai trīs reizes nedēļā mājās padūkt un, to darot, ja iespējams, pavāļāties pa paklāju. Pēc šādiem treniņiem jūs būsiet daudz drošāki videokonferencēs, jūs jutīsieties daudz drošāk sapulcēs un citās vietās, kurās jums jāuzstājas.“

Grāmatas lasīšanas laikā un vēl pēc tam pārņem sajūtas kā pēc labi padarīta darba, turklāt – darba ar sevi. Apjomā nelielās grāmatas papildvērtība – noskenējot tajā publicētos kvadrātkodus, var darboties līdzi 59 video pamācībām, piemēram, kā mazināt stresu pirms runāšanas; kā trenēt sevi, lai vārdu plūdums būtu raits; padomi, kā “iesildīt” savu ķermeni pirms došanās auditorijas priekšā; kā veidot acu kontaktu ar klausītāju; kā kontrolēt savus žestus runas laikā; kā iemācīties un atrast pareizo elpošanas veidu, jo ir ļoti būtiski, lai veidotos ķermeņa kustības un elpošanas sinhronizācija. Ne mazāk svarīgi ir trenēt savu dikciju – starp citu, tas esot viens no inteliģences rādītājiem. Pamēģināju arī Daudziņas ieteiktos mēles “mežģus” un iedomājos, ka kāds no piedāvātajiem vingrinājumiem noderētu saviesīgu vakaru vai nodaļas sapulces atsvaidzināšanai. Un kāpēc ne – publikas atraisīšana būs ieguvums jebkurā gadījumā!


Grāmatā iekļautie padomi visvairāk noderēs tiem, kam jāstājas auditorijas priekšā, turklāt iespējams arī, ka tie klausītājiem palīdzēs novērtēt runātāju.


“Mums nav iespēju ietekmēt katra klausītāja domas, jo katrs domā kaut ko citu atkarībā no intelekta, vecuma, dzimuma, garastāvokļa, dzīves pieredzes. ...raizēties vajadzētu par to, vai esam pietiekami sagatavojušies, lai varētu uzstāties saskaņā ar savu gaumi un personisko izpratni...”


Izrādās, ka noteicošo iespaidu uzrunātie cilvēki gūst no tā, kā savu sakāmo pasakām, un mazāk būtisks ir tas, ko pasakām.

Pirms došanās pie katras auditorijas vēlams to iepazīt jau iepriekš un, lai arī visi nebūs noskaņoti vienlīdz labvēlīgi, jāpieņem, ka “mana publika ir vislabākā” – izklausās, ka tas ir pavisam vienkārši, bet vienlaikus tomēr ļoti sarežģīti.


Man patīk, ka runas pedagoģe saka: “Runa ir ikdienas mūzika un proza vienlaikus.” Tas liek aizdomāties par pašu grāmatas autori, un ir patīkami klausīties viņas runā, manās ausīs tā patiesi skan kā mūzika.


Runājot publikas priekšā, man personīgi svarīgs (to uzsver arī autore) ir acu kontakts ar kādu no auditorijas un, ja vēl mans noskatītais klausītājs uzsmaida, – turpmāk runāju drošāk un pārliecinošāk.


Ar dažādu vingrinājumu palīdzību varam trenēt savu balsi: piemēram, man ir sava atšķirīga balss telefona sarunām. Grāmatā uzsvērta latviešu valodas īpašā runas melodija: “... absolūti unikāla un īpaša runas melodija piemīt tikai latviešu valodai. Ir būtiski saglabāt to skaisto, kas izceļ mūsu valodu, tādēļ sāksim frāzi no apakšas un vedīsim to uz augšu.”


Vai man izdosies ņemt vērā runas pedagoģes Daudziņas padomus gan ikdienā, gan uzrunājot auditoriju, vēl nezinu, bet zinu, ka par to domāšu.


Autores ieteikumus pavērot, kā elpojam, vai pietiekami atpūšamies un kustamies, vai neaizmirstam dzert ūdeni, kā arī ieklausīties, kā ikdienā skan katra paša balss, aicinu arī jūs!

Ja ieinteresēju un esat gatavi strādāt ar sevi, ieskatieties grāmatas lappusēs – te minētie un citi padomi palīdzēs apgūt prasmi nebaidīties un runāt droši, iedrošinās būt par sevi pārliecinātākam.



Noderīgi: lr1.lsm.lv



Ilze Kļaviņa ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku attīstības eksperte

Recent Posts

See All
bottom of page