top of page
  • Sanita Stepena

🎧 Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Liepāja. Saknes, pilsētnieku spēks, šaubas un atkal spēks dzimst tieši te un reizēm, satinies vējā, aizklaudz pa bruģi, lai atkal un atkal atgrieztos. Mana pilsēta – esmu daļiņa Liepājas ceturtajā paaudzē. Un nu, atverot izdevumu “Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums”, varu kļūt par ceļotāju laikā un sajust pilsētas starp jūru un ezeru noskaņas, ieraudzīt pazīstamas vietas, kādas tās pirms pusotra gadsimta pieredzēja mani vecvecvecāki, jauniņie liepājnieki Līze un Kārlis.


Cita un tomēr tik pazīstama Liepāja. Stāsts par pilsētu izstāstīts attēlos – fotogrāfijās un pastkartēs no laikmeta, kurš aizsākās 19. gadsimta otrajā pusē.

Lappuses klāj foto liecības par vietu, kura tobrīd, pateicoties dzelzceļa un ostas attīstībai, pieņemas spēkā un nozīmīgumā. Plaukst pilsēta, tās kultūra un arhitektūra. Attīstība burtiski mutuļo – Romnu dzelzceļš, tramvaja līnijas, rūpnīcu un tiltu būves. Pilsētas vaibstus veido un savu mūžu tiem velta izcilais arhitekts Pauls Maks Berči. Peldiestāde, Kūrmāja, pilsētas slimnīca, Bonica kafejnīca, Nikolaja ģimnāzija, jūrskola, vēl un vēl citi Berči projektētie nami slīd gar acīm, pārlapojot albumu. Iedomājos – vai lepni pucēto cilvēku bariņā, kas špacierē pa Jūrmalas parku (35. lpp.), ir arī kāds Līzes un Kārļa paziņa? Bet, ja nu viņi paši todien, kad tapa Liepājas pludmales foto, bija nogājuši līdz jūrjai un nu no attēla (151. lpp.) māj slepenu sveicienu pāri laikam uz mūsdienām? Vai Parka Paviljons (153. lpp.) viņiem patika tikpat ļoti kā man, kam ir laime pieredzēt šīs ēkas atdzimšanu tagadnē?


Un nez, kā tur garšoja kafija tolaik?

208 lappuses attēlu, kas sarunājas ar mūsdienām pāri laika malai. Brīnišķīgs izdevums, ceļvedis Liepājas transformāciju labirintā. Tajā savijas paaudžu veikuma pēctecība ar laikmetu

un tehnoloģiju pēctecību. Ja 19. gadsimta izskaņas novitāte bija fotogrāfija, pateicoties kurai saglabāts daudz vizuālu un taustāmu vēsturisku liecību par pilsētu, tad 21. gadsimta tehnoloģiju devums ir iespēja aplūkot albumu ar papildinātās realitātes palīdzību, ieraugot, kā 19. gadsimtā tvertie objekti un mirkļi izskatās mūsdienās.


Rokā turu Latvijā pirmo fotoalbumu ar papildināto realitāti – tajā aplūkojami ap 70 no grāmatā ievietotajiem teju 200 attēliem. Lejuplādējot aplikāciju “Old Libau”, atverot to un pietuvinot grāmatas attēliem ar aplikācijas atzīmi, redzamas konkrētās vietas un ēkas mūsdienās.


2021. gadā biedrība “Liepāja 400” izdeva pirmo albumu par Liepāju “Pastaiga pa skaisto Liepāju”, kas saņēma Liepājas Kultūras gada balvu. Pirmais albums bija melnbalts, otrais nu ir

krāsains un bagātināts ar digitālo tehnoloģiju iespējām. Bija prieks aktivizēt savas liepājnieces ģenētiskās atmiņas šūnas.


Tiekamies pastaigā pa skaisto Liepāju, aiziet!


Noderīgi: irliepaja.lv


Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums. Projekta vadītāji: Andris Ivanovs, Kaspars Migla; priekšvārds: Dace Kārkla; makets: Ginta Filia Solis. Liepāja: Biedrība “Liepājai 400”, 2023. 215 lpp. ISBN 9789934238512.


Sanita Stepena ir Liepājas Zaļās birzs bibliotēkas vecākā bibliotekāre.



Recent Posts

See All
bottom of page