top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

🎧 Randela, Katrīna. Kāpēc bērnu grāmatas jālasa arī tad, kad esam tik veci un gudri



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Koši oranžos vāciņos tērptās nelielās grāmatiņas virsrakstā iekodēts svarīgs vēstījums un arī tās patiesā mērķauditorija – “Kāpēc bērnu grāmatas jālasa arī tad, kad esam tik veci un gudri”. Mūsdienu britu bērnu literatūras autores Katrīnas Randelas (1987) jaunākās grāmatas tulkojums ir apliecinājums arī tam, ka svarīgāko par kādu konkrētu tēmu var izteikt pavisam īsi, šajā gadījumā – lakoniskas esejas formā.


Renātes Punkas no angļu valodas tulkotajā esejā autore atgādina pieaugušajiem, cik brīnumaina un dažādas dzīves vērtības (kuras spējam saskatīt, vien laikam steidzoties uz priekšu) atgādinoša mēdz būt bērnu literatūra. Ja esi izaudzis liels un gudrs, bet domā, ka bērniem paredzētās grāmatas ir nenozīmīga literatūras daļa, kura paredzēta vien tiem mazajiem lasītājiem, kuri vēl nepazīst īsto pasauli, tad vietā atgādināt, ka laikam sen neesi lasījis nevienu bērnu grāmatu.


Randelas tekstu gribas dēvēt par mini rokasgrāmatu, kurai būtu jābūt pa rokai katram sapņotājam, katram grāmatu lasītājam. Kādēļ? Lai brīdī, kad pieaugušo pasaule tevi ir ietinusi savā nopietno notikumu tīmeklī, šī grāmatiņa kalpotu kā atgādinājums. Atgādinājums par to, kur vari smelties iedvesmu un piedzīvojumu dzirksti.


Grāmatiņa palīdz atvērt durvis uz aizraujošo stāstu pasauli, aicinot ielūkoties arī bērnu literatūras vēsturē, vienlaikus ļaujoties brīnumiem.

Bērnu grāmatas sniedz iespēju atmiņās atgriezties katram savā bērnībā, ar šībrīža skatījumu un izpratni par lietām tās ļauj lappusēs pamanīt pilnīgi citas vēstījuma šķautnes. Vai tu mēdz lasīt bērnu grāmatas? Vai arī uzskati to par lieku laika tērēšanu? Es joprojām lasu grāmatas, kas it kā ir paredzētas bērnu auditorijai, tomēr arī tagad – nonākot pieauguša cilvēka dzīves posmā – spēj uzrunāt manu sirdi. Un, ja tā padomā, – laba grāmata ir tāda, kas patīk ne tikai bērnam, bet arī jau pavisam lielam cilvēkbērnam jeb pieaugušajam, vai ne? Prieks, ka daudzi autori prot iepīt bērnu grāmatu tekstā arī vien pieaugušajam domātas domu vai humora dzirkstis, zemtekstus.


“Kad lasāt bērnu grāmatas, jums tiek dāvāta telpa, kur atkal justies kā bērnam: atrast ceļu atpakaļ, atpakaļ uz laiku, kad ik diena nesa jaunus atklājumus un pasaule bija milzum plaša, pirms jūsu iztēle tika apcirpta un pieķemmēta, it kā tas būtu papildu pakalpojums.” (31. lpp.)


Turpināsim pa laikam ieskatīties bērnu grāmatās arī tad, kad mūsu bērni jau izauguši no vecuma, kad tiem nepieciešama priekšā lasīšana. Viens no iemesliem – ir taču tik jauki iespējami ilgāk saglabāt sevī prasmi raudzīties uz pasauli ar bērna tik patieso, atklāto un brīnuma gaidu pilno skatienu!

Noderīgi: janisroze.lv


Randela, Katrīna. Kāpēc bērnu grāmatas jālasa arī tad, kad esam tik veci un gudri. No angļu valodas tulkojusi Renāte Punka. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2023. 48 lpp. ISBN 9789984239484.


Inga Kaļva–Miņina ir žurnāliste, literāte, grāmatu blogere.



Recent Posts

See All
bottom of page