top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: maijs/jūnijs 2023


Ilustrācija: Laura Lukeviča

Vasaras viducī lasītājus sasniedz kārtējais “Literatūras ceļveža” dubultnumurs. Pašā pilnbriedā, – kad vasara ir plaukumā un baudāma pa īstam, – neraugoties uz aizspriedumiem par saulgriežu robežšķirtni starp vasaru un rudeni. Bet ideju vasaras svinēšanai taču mums netrūkst! Turklāt, vasaras uznāciens šoreiz sakrīt ar piecus gadus lolotajiem pašiem latviskākajiem tautas sadziedāšanās un sadancošanās svētkiem, tādējādi stiprinot arī mūsu tautas pašapziņu un jau maijā – hokeja pavasarī – piedzīvoto kopības sajūtas atgriešanos.


Novēlot vasaras atvaļinājuma sezonā ieplānot laiku arī vērtīgai, iespējams, agrāk malā atliktai grāmatai, vēlamies norādīt vien dažus akcentus, balstītus šajā numurā iekļautajos lasīšanas pieturpunktos. Numura galvenā tēma šoreiz ir ar mūsu valsti, tās vēsturi (arī kultūrvēsturi, mākslu, rūpniecību) saistīti izdevumi. Saturā iekļauti arī vairāki LNB darbinieku sagatavoti izdevumi. Latvisko lasīšanas piedāvājumu papildina arī divas mūsu kaimiņvalsts – igauņu rakstnieku grāmatas. Izņemot dažus bērniem adresētus izdevumus, daiļliteratūru šoreiz nepiedāvājam – apzinoties, ka jūsu veltītā laika vērts atslodzes romāns vai dzeju grāmata atradīs ceļu pie sava lasītāja jebkurā gadījumā – tuvākās bibliotēkas, drauga vai radinieka ieteikti.


Un vēl. Šoreiz aicinām jūs lasīt ne tikai nopietnās, izzinošās, sev profesionāli nepieciešamās grāmatas. Varbūt tieši vasara ir piemērots brīdis, lai vienatnē vai, vēl jaukāk, savu bērnu vai mazbērnu kompānijā, veltītu laiku arī saturīgai bērnu grāmatai – pat, ja tā adresēta sešgadniekam! Jāteic gan – bērnu grāmatu izvēle mūsdienās ir tik plaša, ka būs pagrūti izvēlēties. Pāris jaukas bērnu un pusaudžu grāmatas iesakām arī šajā “Literatūras ceļveža” numurā. Pamēģiniet to darīt arī tad, ja esat dzīves nogurdināts cilvēks ar visnotaļ cienījamu dzīves pieredzi, kuram līdzās nav neviena, kam palasīt priekšā. Un noticiet – tas būs ieguvums jums pašiem, jo atslogos prātu no problēmām tik pārpildītās ikdienas, to vietā sniedzot devu viegluma un bezrūpības. Tādēļ piedāvājam aplūkot šī numura noslēdzošo apskatu un ieklausīties britu rakstniecē Katrīnā Randelā, kura grāmatā “Kāpēc bērnu grāmatas jālasa arī tad, kad esam tik veci un gudri” šīs ikvienam priekš sevis tik noderīgās nodarbes nepieciešamību pamato ļoti pārliecinoši!


Lai mums atrodas brīdis vērtīgai grāmatai jebkurā gadalaikā – līdzsvarā ar dziesmu, deju, labu koncertu, ogošanu vai pastaigu pa jūrtaku!



Anda Saldovere, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma "Literatūras ceļvedis" redaktore





169 views0 comments
bottom of page