top of page
  • Ingrīda Peldekse

🎧 Saulīte-Zandere, Inita. Elegantā Rīga


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Izdevuma autore Mag. hist. Inita Saulīte-Zandere, žurnāliste ar vēsturnieces izglītību, pievērš lasītāja uzmanību daudziem aplūkotā perioda Rīgas modes nozaru pārstāvjiem. Par monogrāfijas galveno avotu kalpo agrāko gadu preses izdevumi, kas analizēti no kultūras, sociālās un tautsaimniecības vēstures skatpunkta.


Apjomīgais izdevums sastāv no četrām nodaļām: “Grūtais sākums 1918–1921”, “Zem Parīzes karoga 1922–1929”, “LatvijaVar 1930–1934”, “Kad politika ietekmē modi 1934–1940”. Monogrāfijas struktūras pamatā ir sadaļas: “Personība”, “Vizītkarte”, “Prese raksta”, “Atmiņas”, “Pasaulē”, “Prese joko”un “Citāts”.


Autore uzbur pasauli, kura nereti dēvēta par modes Zelta laikmetu Latvijā. Lasītājs iepazīst kosmopolītisko, moderno Rīgu, kāda tā ir saglabājusies vēsturiskajās atmiņās par posmu starp Pirmo un Otro pasaules karu.

Īpaši gribētos izcelt sadaļu “Vizītkarte”, kurā autore piedāvā ieskatu dažādu tālaika vietējo uzņēmēju darbībā. Par Rīgas eleganci lielā mērā jāpateicas drēbniekmeistaram Oto Krēvicam, filca un salmu cepuru rūpniekam Eduardam Krūmiņam, māksliniekam, drēbniekam un modes apskatniekam Franciskam Varslavānam, zīda rūpniekam Robertam Hiršam, manufaktūras un apģērbu tirgotājam Jānim Vanagam, kā arī kažokādu meistaram Pēterim Jakovičam.


Tā kā viena no modes manifestācijām tolaik bija ikgadējā Preses balle, grāmatas vāku rotā Preses balles dalībnieku kopbilde, kas tapusi 20. gadsimta 20. gadu otrajā pusē. Modes noteicēju vidū tik tiešām bija uzņēmēja Emīlija Benjamiņa, mākslinieki Sigismunds Vidbergs, Aleksandra Beļcova un Romans Suta, aktrise Lilija Štengele, operdziedātāja Milda Brehmane- Štengele, rakstniece Ivande Kaija, aktrise Lilita Bērziņa, kā arī Latvijas politiķi un diplomāti.


Grāmatā iekļauts daudz atsauču uz tālaika presi; atsevišķa nodaļa veltīta Latvijas presei par un ap modi, tostarp pieminēti žurnāli “Zeltene”, “Sievietes Pasaule”, “Daile”, “Elegance”, “Elegantā Rīga”, “Aizkulises”, “Filma un Skatuve”.


Grāmatas pielikumā lasītāji atradīs modes nozares uzņēmumu sarakstu par laikposmu no 1918. līdz 1940. gadam; tajā iekļauti apavu un cepuru darinātāji, cimdinieki, drēbnieki; kažokādu, smalkādas izstrādājumu ražotāji; darbnīcas un tirgotāji; adītavas; veļas un galantērijas preču, gatavo apģērbu un audumu veikali. Ne mazāk interesanta ir modes terminu skaidrojošā vārdnīca. Grāmatu noslēdz apjomīgs 30 lappušu personu rādītājs.


Monogrāfijā izmantoti vizuālie materiāli no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Ineses Baranovskas ģimenes arhīva, Benjamiņu ģimenes arhīva, citu privātpersonu ģimenes arhīviem un privātkolekcijām, kā arī vairākiem privātiem krājumiem.


Noderīgi: diena.lv / satori.lv / lr1.lsm.lv



Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte.


Recent Posts

See All
bottom of page