top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: janvāris/februāris 2023



Neilgi pēc “Literatūras ceļveža” pirmās vērā ņemamās jubilejas ir patiess prieks šī gada 1. numura slejās tikties ar ikvienu no mūsu lasītājiem, kam šis izdevums šķiet vērtīgs!


Par “savējiem” saucam un tiešām arī uzskatām jūs visus – gan mūsu galveno mērķauditoriju – bibliotekārus, gan grāmatu lasītājus visu veidu (tostarp – mājvietās izvietotās) bibliotēkās, gan arī tos, kuri veido apskatus un tādējādi dalās izlasīto grāmatu iespaidos ar līdzcilvēkiem. Paldies par uzticību mūsu izdevumam – neatkarīgi no tā, cik numuru ilgumā esat bijuši “Literatūras ceļveža” pirmo piecu pastāvēšanas gadu sabiedrotie. Vēlamies pamudināt arī tos, kuri vēl tikai apsver iespēju pievienoties grāmatu ieteicēju pulkam – gaidīts ir arī jūsu viedoklis!


Ja sākotnēji izdevums tapa pārsvarā kā informatīvs padomdevējs Latvijas bibliotekāriem kvalitatīvas un daudzveidīgas literatūras izvēlē, bibliotēku krājumu kvalitātes pilnveidošanā, tagad tā funkcijas kļuvušas daudzpusīgākas, cenšoties uzrunāt ikvienu grāmatu pasaules interesentu ar plašāku tematiku, iesakot arī mazākzināmu reģionālo izdevēju veikumu. “Literatūras ceļveža” pastāvēšanas pamatprincips un vadmotīvs – “bibliotekārs iesaka bibliotekāram” – , kā arī apskatu personiskā ievirze visu šo laiku darbojušies kā sava veida uzticamības garanti. Jo īpaši – tik pārredzamajā mūsu valsts bibliotēku nozares speciālistu kopienā, kurā teju visi ir vairāk vai mazāk saistīti vai savstarpēji pazīstami.


Izdevuma mērķauditorija, kā līdz šim – bibliotekāri, literāti, pedagogi, kultūras un izglītības nozaru speciālisti, citi interesenti.


Uzsākot savas pastāvēšanas sesto gadu, izdevuma redakcijai bija būtiski atskatīties uz paveikto, arī skaitļu izteiksmē.


Šajā laikposmā esam sagatavojuši 42 “Literatūras ceļveža” numurus, tajā iekļaujot kopumā 756 grāmatu apskatus. To veidošanā gadu gaitā iesaistījušies nepilni 100 grāmatu apskatu autori – bibliotekāri, sadarbības partneri (LU mācībspēki un studenti, kultūras un izglītības jomu pārstāvji), citi lasīšanas eksperti un literāro procesu pārzinātāji. Tas ir daudz vai maz – to pašiem grūti novērtēt, spriediet jūs! Kaut gan – ne jau skaitļos ir būtība.


Uzsākot jaunu posmu izdevuma pastāvēšanas vēsturē, mēs, “Literatūras ceļveža” redakcija, esam sagatavojuši jauku dāvanu gan sev, gan mūsu lasītājiem – mūsdienīgu, ar vairākām meklēšanas, komentēšanas u.c. iespējām papildinātu izdevuma tīmekļvietni www.literaturascelvedis.lv, kura paralēli jau labi zināmajam PDF formātam darbosies kā mūsdienu lasītājam ērti pieejams izdevuma formāts ar iespēju lasīt jaunākos apskatus, kā arī paviesoties “Literatūras ceļveža” arhīvā. Uz vietnes publicēšanas brīdi arhīvā ir pieejami 2022. gada numuri, turpmāk to papildinās jaunumi. Ceram, ka pirmā mēneša laikā jaunajā tīmekļvietnē esat jau paviesojušies, veikuši komentārus par pašu izlasītām grāmatām, bet, ja nē – nekas nav nokavēts. Kā zināms, izdevumu piedāvājam izmantot arī vēl trešajā formātā – daļa no apskatiem ir ieskaņota, un tos var noklausīties LNB “Klausītavā” (Soundcloud un Spotify kanālos).


“Literatūras ceļveža” uzmanības lokā arī turpmāk būs grāmatas, kuras, pēc izdevuma sastādītāju vērtējuma, visdrīzāk var piesaistīt jūsu interesi un var būt noderīgas – jaunākā daiļliteratūra un nozaru literatūra, dažkārt – arī vērību pelnījušas iepriekšējo gadu grāmatas. Šī tematiskā dalījuma piemērs ir arī 2023. gada 1. numurs, kurā iekļautie grāmatu apskati pieder pie visām te nosauktajām kategorijām.


Īpašs gandarījums, ka, līdzās nozaru piedāvājumiem un daiļliteratūras tulkojumiem, jaunākajā numurā dominē oriģinālliteratūra visā tās daudzveidībā.


Lai turpinās un visus mūs satuvina tuvie un tālie literārie ceļojumi!


Anda Saldovere



Numurā lasi:


243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page