top of page
  • Ilze Jākobsone

🎧 Levina, Marina. Dizainere


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


“Dizainere” ir arhitektes Marinas Levinas debijas romāns. Sākotnēji rotaļīgais mūsdienu vēstījums izvērsts pārdomāti strukturētā, dziļā un daudzslāņainā vēsturiskā romānā, kas aptver plašu laika periodu.


Interjeru mākslinieces Martas, viņas ģimenes un kaimiņu atmiņstāsti par dzīvi Rīgā un tās apkaimē (Mežaparkā, Jūrmalā, Vecāķos) Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, kara gados, padomju un pēcpadomju periodā ir valdzinošs un nozīmīgs liecinājums par aizgājušo laiku, Mežaparka inteliģenci un spilgtām personībām, kuru dzimtas stāstus mūsdienās turpina viņu bērni. Šajos stāstos ir prieks par ieguvumiem un skaudrs vēstījums par zaudējumiem pagātnē, kā arī atgādinājums par dzīves neprognozējamību mūsdienu notikumu kontekstā.

Romāna centrālais tēls Marta – veiksmīga interjeru māksliniece, kura ļauj ielūkoties savu profesionālo gaitu aizkulisēs – mūslaiku Rīgas turīgo pasūtītāju mājokļu pārbūves procesā, prestiža interjera un īpaša dzīves stila radīšanas pieredzē.


Spilgtie situāciju apraksti vienlaikus atklāj mūsdienu “sabiedrības krējuma” pašapmierinātību, aprobežotību, kā arī vēlmi padižoties ar savu mantisko stāvokli.

Līdztekus profesionāliem vērojumiem atklājas Martas personisko attiecību šķautnes – aizraušanās, vēlāk vilšanās attiecībās ar mūziķi Robertu, kura dzīvi un karjeru nosaka

viņa māte. Romāna sižetu caurvij bērnības piedzīvojumi, jaunības bohēma, kā arī profesionālās gaitas kopā ar draudzeni Ingeborgu – vitālu, nedaudz izaicinošu, taču brīvu un neatkarīgu personību.


Ar katru nākamo atmiņstāstu aizvien pārliecinošāk atklājas vēstījums par divu ģimeņu draudzību mūža garumā, par dažādu paaudžu cilvēku likteņiem garā laika nogrieznī un viņu atstāto garīgo vērtību mantojumu.


Atmiņstāstu ainas grāmatā vizualizē mākslinieces Ilzes Sausiņas lieliskās nodaļu ilustrācijas.

Pāršķirot pēdējo lappusi, pavada sajūta, ka vēstījuma nolūks ir jaunajai paaudzei izstāstīt stāstu par sevis, savas unikalitātes apzināšanās svarīgumu, sava dzīves ceļa meklējumiem, studentu dzīvi un tās bohēmu, draudzības un ģimenes nozīmību, atspoguļojot pagātnes notikumus un varas režīma ietekmi uz katras personības attīstību un dzimtu likteņgaitām.


Autores veikums ir īpašas uzmanības vērts, jo savaldzina ne tikai ar atklāto, aizraujošo un vērīgo redzējumu, nozīmīgiem un brīžiem skaudriem atmiņstāstu līkločiem, bet vienlaikus sniedz faktiem bagātu izziņas materiālu.

Marinas Levinas profesionālā pieredze, viņas uzkrātās zināšanas kultūras mantojuma izpētē prasmīgi ievītas romāna kopējā struktūrā.


Marina Levina ir arhitekte, kultūras mantojuma pētniece, vairāku ar kultūras mantojumu saistītu rakstu autore, arī izdevuma “Vecpilsētas stāsti jeb Pavisam patiesa Vecrīgas vēsture” (Rīga, 2019) autore.


Noderīgi: lsm.lv


Levina, Marina. Dizainere. Rīga: Zvaigzne ABC, 2022. 368 lpp. ISBN 9789934312991.


Ilze Jākobsone ir komunikācijas speciāliste.



Recent Posts

See All
bottom of page