top of page
  • Aija Uzula

Stjuarte-Smita, Sjū. Rūpīgi kopts prāts: dziedinošās ainavas



Sākot lasīt grāmatu, mani pārņēma mazliet amizanta sajūta, jo sapratu, ka kāds ir apkopojis sensenās prakses, kā uzlabot mentālo veselību, un stāsta par to tekstā, kamēr es līdz šim savas sajūtas vārdos ietērpt nebiju spējusi. Darbošanās dārzā spēj dziedēt un uzturēt labā formā mūsu emocijas. Grāmatas autore, atzītā angļu psihiatre un psihoterapeite, prasmīgi

ietērpusi vārdos paveikto dārza darbu pēcgaršu. Lūk, tikpat vienkārši kā paņemt dārza darba rīkus un rūpīgi darboties dobē ir rūpēties par mieru prātā! Ja tā padomā, vislielāko jūsmu man sniedz rītausmas laukos, kad basām kājām ar kafijas krūzi rokā eju atvērt mammas aprūpētās siltumnīcas, nelaižot garām iespēju sasmaržot dažādo katrā rozes ziedā turpat blakus.


Varētu rasties iespaids, ka praktiskās psiholoģijas tematika ir visai sarežģīta rūpīgas iedziļināšanās lasāmviela, taču tā nebūt nav – pateicoties daudziem piemēriem, autores personīgiem pieredzes stāstiem un bagātīgajam ieskatam vēsturiskos notikumos. Tā, piemēram, psihiatre mums atklāj pārsteidzošas nianses Otrā pasaules kara frontes karavīru centienos nezaudēt cilvēcību un laipnību, strādājot aiz frontes līnijas iekoptajos dārzos, min arī Freida spēka avotu – viņa dārzu – laikā, kad piedzīvoti smagi likteņa triecieni.


Lai apstiprinātu ainaviskās pamatvērtības nemainīgo nozīmi veselības vairošanā, autore izmanto gan izcilu konkrētā laikmeta personību, gan pašas darbā sastaptu pacientu dziļi rezonējošus pārdzīvotā piemērus.

“Kopjot dabu ap sevi, mēs kopjam dabu arī sevī” (39. lpp.) – tā iedrošina autore, skaidrojot, ka “ideja par to, ka dvēseli vai savu iekšējo “es” var kopt kā dārzu, bija pazīstama jau senos laikos, un arī mūsdienu zinātne to sāk attiecināt uz smadzenēm”. (37. lpp.)


Dabas dzīvības cikla apraksts grāmatas trīspadsmit nodaļās, katrā no kurām stiprināta pārliecība par to, ka daba un ainava spēj mūsos atveseļot ikdienas dzīves zudības trauslumu, ir viena no daudzajām atziņām, ko vērts sev atgādināt trauksmainajā ikdienā.


Manuprāt, autorei izdevusies rudenim ļoti piederīga grāmata, jo dārzs un ainava rudenī nudien ir neatvairāma savā pilnbriedā, krāsu bagātībā, mēreni smeldzīgā pirmsmiera noskaņā. Tad nu – aidā, prom uz dārzu kopt savu mentālās veselības lauku!


Noderīgi: zvaigzne.lv / lsm.lv


Stjuarte-Smita, Sjū. Rūpīgi kopts prāts: dziedinošās ainavas. No angļu valodas tulkojusi Madara Bernharda-Ādamsone. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 304 lpp. ISBN 9789934319570.


Aija Uzula ir LNB Bibliogrāfijas institūta Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas standartizācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page