top of page
  • Anna Iltnere

🎧 A Cultural History of the Sea


🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Jūra daudziem saistās tieši ar vasaru un saulainām brīvdienām pludmalē. Iedegums, peldes, pilis un smilšaini čipsi... Un lai arī ne visi spēj palasīt pie jūras – spožā saule, šalkošana, acis, kas pieskata bērnus un mazbērnus, var mudināt drīzāk lasīt gliemežvākus, ne lappuses, tomēr lasīt par jūru, manuprāt, var vienmēr un visur.


Ja Jūras bibliotēkas krājumu es sāktu veidot šodien, nevis pirms gadiem pieciem, tad kā pirmās gādātu tieši šīs sešas grāmatas – izdevniecības “Bloomsbury Academic” vērtīgo sēriju, kas ir jūras kultūrvēstures pamatakmens. Kāds prieks, ka tāds ir tapis!

Sešās vidēja apjoma un pievilcīga formāta grāmatās lasītājs tiek iepazīstināts ar galveno, kas cilvēkiem jūra bijusi cauri laikiem: Antīkajā pasaulē, Viduslaikos, Jaunajos laikos, Apgaismības laikā, Impērijas laikā un mūsdienās. Līdz šim jūras pētniecības laukā klajā nākušas jau vairākas grāmatas, kas skata cilvēces politisko un kultūras vēsturi no jūras, nevis sauszemes skatupunkta. Taču šāda visaptveroša sērija ir tapusi pirmo reizi.


Ir aizraujoši dzīvot laikā, kad jūras kultūrvēstures pētniecība (angliski dēvēta par Blue Humanities) uzņem apgriezienus.

Sērijas galvenā redaktore ir Stenfordas universitātes profesore Mārgarēta Koena (Margaret Cohen). Iesaku izlasīt arī viņas ilgi tapušo vērtīgo grāmatu “Romāns un jūra” (“The Novel and the Sea”, 2012) par jūru daiļliteratūrā. Katrai no sešām grāmatām ir vēl savs redaktors, kurš pieaicinājis izvēlētus autorus veidot saturu. Mārgarēta Koena ir arī Impērijas laika jūras kultūrvēsturei veltītās sērijas grāmatas redaktore.


Ja tēma interesē, šādi izdevumi ir iespēja izvilkt blociņu un pierakstīt virkni aktīvu jomas pētnieku vārdus un uzvārdus, lai sekotu tiem arī turpmāk.


Grāmatās atkārtojas astoņas labi pārdomātas tematiskās sadaļas: Zināšanas (Knowledges), Prakse (Practices), Tīkli (Networks), Konflikti (Conflicts), Salas un krasti (Islands and Shores), Ceļotāji (Travelers), Atveidi (Representations) un Iztēles pasaules (Imaginary Worlds). Sērijas ievadesejā Mārgarēta Koena raksta, ka pēdējo trīsdesmit gadu laikā Rietumu pasaulē jūras izpēte ir veidojusies kā jauns humanitāro zinātņu izpētes lauks, kas aizvien nostiprinās. Turklāt jūra nav vien karte, kuru cauri laikiem šķērsojuši pētnieki, piedzīvojumu meklētāji, pasažieri, migranti un dzīvnieki; jūra allaž bijusi arī iztēli ārkārtīgi rosinoša stihija. Burtiski neizsmeļams iedvesmas avots.


Par daudzām grāmatām jau var to sacīt, tomēr lai nu kur, bet jūras kultūrvēstures sērijā patiešām var ienirt.



A Cultural History of the Sea. Volumes 1–6. General editor: Margaret Cohen. Editors: Marie-Claire Beaulieu, Elizabeth Lambourn, Steven Mentz, Jonathan Lamb, Margaret Cohen, Franziska Torma. London, New York: Bloomsbury, 2021. ISBN 9781474299107.


Anna Iltnere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore, izdevuma "Literatūras ceļvedis" korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore.



Recent Posts

See All
bottom of page