top of page
  • Irēna Moreino

Apbrīnojamās pusaudža smadzenes



"Jumavas" apgādā latviski izdoto grāmatu “Apbrīnojamās pusaudža smadzenes” veidojušas trīs psiholoģes ar lielu pieredzi darbā ar pusaudžiem un jauniešiem. Kembridžas universitātes neirozinātnes profesore S. Dž. Bleikmora to raksturo kā ideālu grāmatu par pusaudžu uzvedību un viņu smadzeņu attīstību, kurā integrētas jaunākās zinātniskās atziņas reizē ar viegliem, praktiskiem pašu autoru pieredzē balstītiem vingrinājumiem, ieteikumiem un uzdevumiem.


Pusaudža gadi ir sarežģīts pārmaiņu laiks – pārejas posms no bērna uz pieaugušo vecumu. Laiks, kad pusaudža smadzenēs veidojas jauni neironu virknējumi, ir emocijām, garīgiem un sociāliem izaicinājumiem pārbagāts. Grāmatas nosaukums to trāpīgi paskaidro: pusaudža smadzenes tiešām ir apbrīnojamas.

Tādas ir arī teju visas darbības, ko tās veicina: neparedzamas, impulsīvas, ekstravagantas, radošas, izaicinošas, pat agresīvas utt. Smadzenes attīstās cikliski atbilstoši vecumposmiem, un tām ir vajadzīga pareizā pieredze īstajā laikā. Pusaudža smadzenes ir gatavas mācīties, tās ir elastīgas un atvērtas jaunām pārmaiņām.


Grāmata ir inovatīva, jo tajā ietvertas jaunākās zinātniskās atziņas, fokusējoties uz pēdējo desmit gadu laikā veiktajiem pusaudžu smadzeņu pētījumiem.

Secīgi, ar zinātniskiem pamatojumiem un daudzveidīgiem piemēriem autores izseko tam, ko domā un jūt pusaudža smadzenes, kā tās mācās un attīstās, kādi procesi sekmē būtisku sociālo saišu veidošanos, pieminot sociālo atstumtību un izslēgšanu vienaudžu vidū un arī to, kā pusaudža smadzenes ietekmē sociālie mediji un tehnoloģijas.


Autores piedāvā risinājumus: ko darīt vecākiem, kad pusaudža smadzenes burtiskā un pārnestā nozīmē ir “pārkarsušas”; kā nostiprināt sava bērna garīgo veselību, lai nebūtu tālejošu negatīvu seku, kad jāgriežas pie psihiatra vai psihoterapeita; kādi pasargājošie faktori ir nepieciešami; kā vecākiem saglabāt savu nozīmi pusaudža dzīvē, kad sociālais statuss un vienaudžu attiecības kļūst arvien svarīgākas; kā izvairīties no negatīviem riskiem un atbalstīt konstruktīvus pašriskus; kā veicināt pozitīvas izjūtas un motivāciju un attīstīt veselīgas uzvedības paradumus.


Ar lielu mīlestību pret pusaudžiem veidotā grāmata palīdzēs vecākiem izprast savu pusaudžu apbrīnojamās smadzenes, novērtēt viņus kā personības un veidot abpusēji pozitīvu kontaktu. Izprotot smadzeņu funkcijas, varēs labāk izprast un modelēt pusaudžu uzvedību un attīstīt kognitīvās spējas. Vecāku misija šajā procesā – būt gan neuzkrītošiem vērotājiem, gan viediem padomdevējiem.


Šī būs lieliska mācību grāmata un praktisks palīglīdzeklis, ko noteikti gribētos ieteikt visiem pusaudžu vecākiem un, protams, arī pedagogiem, kuri darbojas ar attiecīgā vecuma grupām. To varēs lasīt un atkal pārlasīt atbilstoši problēmai, kurai būs vajadzīgs steidzams risinājums.


Noderīgi: www.janisroze.lv


Apbrīnojamās pusaudža smadzenes: viss, kas jāzina, lai atraisītu pusaudža spējas. Betina Hohnena, Džeina Gilmora, Tara Mērfija; no angļu valodas tulkojis Kārlis Streips. Rīga: Jumava, 2023. 359 lpp. ISBN 9789934206436.


Irēna Moreino ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte


Recent Posts

See All
bottom of page