top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: janvāris/februāris 2024


Ilustrācija: Laura Lukeviča


Kā ierasts jau literārā turpinājumizdevuma “Literatūras ceļvedis” iepriekšējā darbības periodā, gada pirmais numurs lasītājus sasniedz, kad gads jau “uzņēmis kārtīgus apgriezienus” visās mums svarīgajās jomās un virzienos. Aiz muguras – saspringtais plānu un atskaišu periods, bet priekšā – daudz jaunu ideju, projektu un citu darbu, tajā skaitā – daudz nesen izdotu, vien izlasīt un novērtēt nepagūtu, bet vēl vairāk – tikai izdevniecību plānos esošu un plauktus vēl nesasniegušu grāmatu, kuras gaida tikšanos tieši ar jums – saviem lasītājiem. Vai vispār un kādā veidā šī tikšanās notiks vai arī paslīdēs garām – atkarīgs no mums pašiem! Izdevuma “Literatūras ceļvedis” pēdējā laika “karstākais” jaunums – ar 2024. gadu esam atteikušies no gadu gaitā nedaudz novecojušā un smagnējā PDF formāta – tātad, turpmāk izdevumā publicētos tekstus varēsiet lasīt vien daudzu jau iecienītajā tīmekļvietnē www.literaturascelvedis.lv. Jūsu ērtībām šo vietni turpina atbalstīt arī Instagram konts un nesen izveidotais skaņu kanāls Spotify, kā arī LNB klausītava platformā Soundcloud.


Gadu esam uzsākuši ar vēl kādu iniciatīvu – aptaujas anketu bibliotekāriem par “Literatūras ceļveža” lietošanas paradumiem, izdevuma plusiem un mīnusiem, kurā lūdzam formulēt lietotāju pieredzi, vērtējumu un ieteikumus. Paldies visiem, kuri atrada laiku mūsu aptaujai! Brīdī, kad lasāt šo ievadtekstu, esam ķērušies pie saņemto atbilžu apkopošanas, lai tuvākajā laikā arī jūs iepazīstinātu ar aptaujas rezultātu izvērtējumu.


Par jaunākā numura saturu. Lai gan, kā allaž, iesakām iepazīties ar visiem tajā iekļautajiem nozaru un citiem jaunumiem, dažas grāmatas tomēr vēlētos izcelt īpaši.


Aicinu nepalaist garām divus brīnišķīgas LNB kolēģu sagatavotus izdevumus: “No Arkādijas līdz Marsam. Dzīve Rīgas parkos”, kuras sastādītāja ir Anda Boluža, bet sagatavotāju vidū arī daudzi citi LNB darbinieki: vēsturnieks, LU docents Mārtiņš Mintaurs, dizainere Dārta Hofmane u.c.; otra grāmata – “Latvijas pilsētas 100 kartēs”, kuras teksta autors ir Jānis Barbans, bet redaktoru un citu radošo līdzautoru sarakstā – Linda Akmentiņa, Reinis Vāvers, Dr.hist. Valters Ščerbinskis u.c. LNB ir šīs grāmatas otrais kolektīvais autors līdzās izdevniecībai “Jāņa sēta”. Prieks un lepnums par erudītiem kolēģiem un izzinošas informācijas bagātām, skaistām grāmatām!


Sirsnībai, emocijām un ģimeniskām sajūtām iesaku pakavēties Džākomo Macariolas sarakstītās grāmatas “Mans brālis ķer dinozaurus. Stāsts par mani un Džovanni, kuram ir par vienu hromosomu vairāk” lappusēs. Vien piebilstams, ka no itāļu valodas to tulkojusi Dace Meiere.


Savukārt, ja jūsu ģimenē vai draugos ir jaunākā skolas vecuma bērni, vērts apsvērt abu tālāk minēto izdevniecības “Droši un koši” grāmatu iegādi: “Gudras domas zinātkāriem prātiem. Ievads filozofijā” un Agneses Čivles un Dainas Ēķes Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā: ilustratīvs ceļvedis mazajiem nākotnes arhitektūras veidotājiem” – šim izdevējam ir ļoti uzteicama pieeja bērnu grāmatu sastādīšanā.


Astrīdas Lindgrēnes sarakstītās “Kara dienasgrāmatas 1939–1945” Mudītes Treimanes izcilajā tulkojumā no zviedru valodas īpašus komentārus neprasa. Skaudrā un patiesā, šī brīža ģeopolitiskajām norisēm tik atbilstošā grāmata, protams, nav izklaides vai atpūtas literatūra. Toties autores teju pravietiskie vēstures gaidāmo notikumu pareģojumi, rakstīšanas brīdī vēl tikai topošās rakstnieces saistošā, viegli uztveramā un asprātīgā valoda ir katras tās lasīšanai veltītās stundas vērta...


…Lasīšanai veltītās stundas un minūtes – to patiesi jums ikvienam, arī sev, no sirds novēlu!


Anda Saldovere, izdevuma redaktore un LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste


Korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore Anna Iltnere


Grāmatu vērtējumos saglabāts vērtētāju individuālais stils



Numurā lasi:




202 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page