top of page
  • Anna Auzāne

Gudras domas zinātkāriem prātiem. Ievads filozofijā



Grāmata turpina aizsākto tulkotās literatūras tradīciju: paskaidrot bērniem filozofijas vēstures nozīmīgākās idejas, turklāt darīt to vienkāršotā un aizraujošā veidā. Tie, kuri bija bērni gadsimtu mijā, varētu atcerēties Rolanda Simona-Šēfera “Mazo filosofiju Berenīkei”, Rožē Pola-Druā “Es skaidroju meitai filosofiju”, Justeina Gordera “Sofijas pasauli”, “Apelsīnu meiteni”, sēriju “Dižas idejas mazā grāmatā” un citus darbus, kuri piedāvāja ieskatu jautājumos, kas cilvēkus nodarbinājuši jau senatnē, un nesirga ar īpašu didaktiskumu.


Lai arī austriešu filozofs Konrāds Pauls Līsmans darbā “Izglītība kā provokācija” (tulkojis Raivis Bičevskis, Jāņa Rozes apgāds, 2022, 56. lpp.) ironizē par tādiem izdevumiem kā “Rilke stresa pārņemtajiem” vai “Nīče menedžeriem”, jāpatur prātā, ka bērni ir īpaša auditorija, un pret viņiem šādu attieksmi nevar piemērot. Bērni ir nākamie pieaugušie un arī potenciālie filozofi, un viņu pieeja nav tik pragmatiska kā vecāku gadījumā: pasaule bērnus interesē nepastarpināti, nevis tāpēc, lai gūtu kādu (visbiežāk – materiālu) labumu.


Grāmata ir koša. Katra filozofa portrets ir rūpīgi uzzīmēts, tomēr darbs neatgādina komiksu. Teksts aizņem lielāko daļu no aptuveni 150 lappušu biezās grāmatas.

Filozofes ir dažas; varbūt viņu pārstāvniecība varētu būt plašāka, piemēram, papildinot ar Hannu Ārenti. Tomēr pārstāvēti ir dažādu reģionu domātāji, un katrs no viņiem piedāvā kādu domugraudu. Tas it kā ir ekstrahēts no konkrētā filozofa mācības vai ideju sistēmas, lai gan reizēm var uzdot jautājumu, vai šis aspekts filozofam tiešām ir bijis nozīmīgākais. Dažkārt liekas, ka tikpat labi šādu atziņu varētu iegūt arī no kāda mācītāja, skolotāja vai vienkārši laba cilvēka. Grāmatā ir iekļauts arī, piemēram, skots Ādams Smits, kurš bija gan ekonomists, gan filozofs.


Grāmata, visticamāk, ir piemērota aptuveni desmit gadus veciem bērniem un izlasāma vienā vai divos lasāmvakaros.

Tā rosina neaizsvilties dusmās uz vecākiem, draugiem un skolasbiedriem, censties viņus izprast. Darbs mudina domāt par taisnīgumu, pārvarēt kautrību, bet arī atvainoties, iemācīties mācīties, neraizēties par izskatu un vientulību, apzināties savas patiesās vēlmes u. tml. Padomi noderēs arī vecākiem, ja viņi lasīs un varbūt pat filozofēs kopā ar bērnu.



Gudras domas zinātkāriem prātiem. Ievads filozofijā. Redaktore Gunta Miheloviča. Tulkotāja Aija Biezaite. Jelgava: Droši un Koši, 2023. 147 lpp. ISBN 9789934239298.


Anna Auzāne ir Nacionālās enciklopēdijas redaktore, LU HZF doktorantūras 1. kursa studente.




Recent Posts

See All
bottom of page