top of page
  • Astra Šmite

🎧 Kaplinskis, Jāns. Ledus un Titāniks



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Tā kā biju sajūsmā par lietuviešu autora Donalda Kajoka romānu “Ezers un citas to pavadošās personas”, kas publicēts sērijā “Jaunā klasika” (Baltijas Asamblejas balvas laureātu darbi), tad loģiski šķita iepazīties arī ar igauņu rakstnieka Jāna Kaplinska (1941–2021) eseju no tās pašas sērijas. Iespējams, ka kādam šķitīs – vasara nav piemērotākais laiks, lai lasītu par ledu, bet tiem, kuri meklē vieda rakstnieka pārdomas un interesantu sarunu biedru, grāmata noteikti neliks vilties.


Titānika tēma caurvij visu eseju, kuras autora galvenā atziņa tulkotājas Rūtas Karmas vārdiem ir: “Cilvēkam jādzīvo pēc iespējas tā, lai šai lielajai Dzīves, Dzīvības plūsmai nebūtu par traucēkli.” (7. lpp.)

Kaplinska esejā savijušās visdažādākās tēmas – trako kuģi, asteroīdi, sekvojas, Sarajeva un karš, zemestrīce, terorisms, utt. Autors prātojis pat par to, kas notiek ar veciem zirnekļu pavedieniem. Taču kopumā eseju vieno pārdomas par cilvēka mūžu un tā jēgu. Jau pirmajā tekstā, kurā Kaplinskis runā par rudeni, pieminēts laika plūdums – kā atgādinājums, ka dzīve ir īsa, bet “darāmā trakoti daudz”.


Titāniku Kaplinskis attēlojis gan kā sava laikmeta bērnu, kurā iemiesojusies cilvēka pārliecība par viņa prāta varenību, gan sava veida simbolu visdažādākajām cilvēka cerībām – cerībām uz jaunu pasauli, cerībām izbēgt no trūkuma, no policijas, no sarežģījumiem: “Citi bēga no vientulības, citi – uz vientulību.” Kaplinska redzējumā Titāniks varēja rasties tikai noteiktā sistēmā un sabiedrībā, laikā, kad cilvēks domāja, ka zina, kādai jābūt pasaulei un dieviem un centās šādu pasauli un dievus radīt.


Grāmatas izskaņā Kaplinskis pieskāries vēl kādam interesantam jautājumam saistībā ar skatījumu uz dzīvi – vai neko nedrīkst uztvert kā joku vai, gluži pretēji, kā joks uztverams viss? Viņš pats bieži domājis, ka tie, kas uztver dzīvi kā joku, nevienam nevēlas darīt pāri.


Manuprāt, lasot šo eseju jeb pārdomu grāmatu, katrs var atrast kaut ko savas domas piesaistošu, jo autors ir maksimālists un vēlējies vismaz mēģināt “uzrakstīt burvju vārdus, vārdus, kas palīdz pret spokiem, burvjiem, spridzekļiem, ārprātu un diktatoriem”. (121. lpp.)

Vien piebilstams, ka Jāns Kaplinskis pieskaitāms pie spilgtākajiem un pasaulē pazīstamākajiem sava laika igauņu rakstniekiem. Interesanti, ka viņa vārdā nosaukts asteroīds “29528 Kaplinski”. Rakstnieks saņēmis Eiropas Literatūras balvu, vairākas augstas starptautiskās literārās godalgas, bijis igauņu pretendents Nobela prēmijai literatūrā. Kaplinska darbi tulkoti daudz un dažādās valodās.



Kaplinskis, Jāns. Ledus un Titāniks. No igauņu valodas tulkojusi un priekšvārda autore ir Rūta Karma. Rīga: Latvijas Rakstnieku savienība, 2022. 125 lpp. ISBN 9789934882098.


Astra Šmite ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.



Recent Posts

See All
bottom of page