top of page
  • Anita Smeltere

Juris Poišs. 1957–1983



Izdevuma izpēti es ieteiktu sākt ar fotogrāfiju aplūkošanu un tikai pēc tam ķerties pie Jura Poiša biogrāfijas iepazīšanas un pārējo tekstu lasīšanas. Grāmatas autori raksta saistoši un konkrēti, neizturoties pret lasītāju kā fotogrāfijas vēstures un teorijas pārzinātāju. Saprotami izskaidrots foto uzņēmumu tapšanas kultūrvēsturiskais konteksts, iezīmētas dažādas foto attēlu aplūkošanas teorijas. Un, kad lasītājs būs bagātinājies no teksta daļas, tam sekojošā Poiša fiksēto mirkļu skatīšanās būs jau gluži cita pieredze. Būs interesanti vērot savas uztveres izmaiņas attiecībā uz to, kā attēls tika pieredzēts sākumā, un kā – ar jau papildinātu zināšanu bagāžu.


Grāmatas teorētiskajā daļā sastopamies ar vārdu “fototerapija”. Piekrītu, ka šī grāmata patiesi var kļūt par terapeitisku pieredzi, kas ļauj ne vien vērot aizgājušo laiku ainas un aizgājušu cilvēku dzīves, bet izprast labāk arī savējo.

Skatoties aizgājušo laiku fotogrāfijas, gūstam pieredzi, kuras it kā nav bijis, taču objektīvi līdzīgas ainas noteikti atausīs katra privātajā atmiņā. Fotogrāfiju skatīšanās paredze var palīdzēt – pagātnes un tagadnes cilvēkiem – no malas, taču ar siltu empātiju. Šāds pieņemošs siltums bija jūtams fotogrāfa skatījumā uz iemūžinātajiem mirkļiem.


Publiciste Santa Remere grāmatā iekļautajā esejā “Kādas izdomātas pilsētas hronika” bilst, ka piekritusi rakstīt šo tekstu kādas konkrētas fotogrāfijas iedvesmota – tas ir padomju laika dzemdību zālē uzņemts attēls, kādu veikt tolaik bija īpašs un gandrīz neiespējams izaicinājums. Aplūkojot foto, arī mani tas pārsteidz ne tik daudz ar spēcīgo stāstu, cik māksliniecisko dinamiku un pavisam vienkāršo skaistumu.


Poiša foto grāmata vienlaikus bagātina, izglīto, izklaidē un sniedz mākslas baudījumu, un paredzu, ka tas noteikti būs nozīmīgs brīdis izdevuma aplūkotāja skatīšanās pieredzē – arī tiem, kuriem līdz šim nav ienācis prātā, ka foto albums ir lasāms ar ne mazāku aizrautību kā detektīvs vai ceļojumu apraksti.



Juris Poišs. 1957–1983. Sastādītāji, redaktori un priekšvārda autori: Toms Zariņš, Aleksejs Muraško; no angļu valodas tulkojusi Marianna Zvaigzne; Alekseja Muraško dizains. Sērija: Republika attēlos. 232 lpp. Rīga: Kultkom, 2023. ISBN 9789934875489.


Anita Smeltere ir LNB Speciālo krājumu departamenta Pētniecības un interpretācijas centra muzejpedagoģe.

Recent Posts

See All
bottom of page