top of page
Irēna Moreino

šŸŽ§ Keniga, DzĢŒoana. MuzikaĢ„lais mazulis



šŸŽ§ Klausies apskatu SoundcloudĀ vai Spotify.


Latviski tulkotaĢ„ ieveĢ„rojamaĢ„s pedagogĢ§es, peĢ„tnieces, skolas Lā€™Ecole Koenig PariĢ„zeĢ„ dibinaĢ„taĢ„jas DzĢŒoanas Kenigas graĢ„mata ā€œMuzikaĢ„lais mazulisā€ ir neparasts starpdisciplinaĢ„ras tematikas peĢ„tiĢ„jums ā€“ savdabiĢ„ga muĢ„zikas, psihologĢ§ijas un pedagogĢ§ijas sinteĢ„ze.


MuĢ„zika sĢŒajaĢ„ trio neapsĢŒaubaĢ„mi prevaleĢ„. Autores dzilĢ§o miĢ„lestiĢ„bu pret muĢ„ziku un visas graĢ„matas buĢ„tiĢ„bu izsaka jau taĢ„s apaksĢŒvirsraksts ā€œMuĢ„zikas nenoveĢ„rteĢ„jamaĢ„ loma veselu, laimiĢ„gu un piepildiĢ„tu beĢ„rnu audzinaĢ„sĢŒanaĢ„ā€.


Tas ir staĢ„sts par muĢ„zikas ietekmi uz beĢ„rnu attiĢ„stiĢ„bu psihologu un pedagogu skatiĢ„jumaĢ„ jeb, formuleĢ„jot mazliet apgrieztaĢ„ seciĢ„baĢ„, ā€“ staĢ„sts par to, cik lielaĢ„ meĢ„raĢ„ beĢ„rnu emocionaĢ„laĢ„s pasaules, kognitiĢ„vo un radosĢŒo speĢ„ju attiĢ„stiĢ„bu nosaka muĢ„zikas klaĢ„tbuĢ„tne.

GraĢ„mata buĢ„s veĢ„rtiĢ„gs ieguvums beĢ„rnu audzinaĢ„taĢ„jiem un muĢ„zikas pedagogiem, kaĢ„ ariĢ„ iĢ„pasĢŒs atklaĢ„jums un paliĢ„gliĢ„dzeklis pirmskolas beĢ„rnu vecaĢ„kiem. Lai attiĢ„stiĢ„tu beĢ„rna muzikaĢ„laĢ„s prasmes, vecaĢ„kiem nebuĢ„t nav nepieciesĢŒama speciaĢ„laĢ„ muzikaĢ„laĢ„ izgliĢ„tiĢ„ba. Pietiek ar kopiĢ„gu dziedaĢ„sĢŒanu, dejosĢŒanu, ritmikas vingrinaĢ„jumiem, muzikaĢ„laĢ„m rotalĢ§aĢ„m. Jo iĢ„pasĢŒi taĢ„peĢ„c, ka dziedaĢ„sĢŒana, muĢ„zikas instrumentu speĢ„leĢ„sĢŒana, dainu skandeĢ„sĢŒana ir iekodeĢ„tas muĢ„su latviskajaĢ„ dziĢ„veszinĢ§aĢ„, kad izsenis jau kopsĢŒ dzimsĢŒanas mazulim tika dziedaĢ„tas sĢŒuĢ„pulĢ§dziesmas.


GraĢ„mata balstaĢ„s uz autores vairaĢ„k nekaĢ„ 30 gadu garumaĢ„ veiktiem peĢ„tiĢ„jumiem par muzikaĢ„lo praksi, kaĢ„ ariĢ„ sadarbiĢ„baĢ„ ar neirozinaĢ„tniekiem guĢ„tajaĢ„m atzinĢ§aĢ„m par muĢ„zikas ietekmi uz kognitiĢ„vi radosĢŒajaĢ„m speĢ„jaĢ„m un lingvistiskajaĢ„m dotiĢ„baĢ„m.


Katram mazulĢ§a dziĢ„ves gadam, saĢ„kot no pirmaĢ„ liĢ„dz sestajam dziĢ„ves gadam jeb skolas vecumam, veltiĢ„ta atsevisĢŒkĢ§a nodalĢ§a, kura balstaĢ„s uz vitaĢ„li svariĢ„giem attieciĢ„gaĢ„ dziĢ„ves perioda iemanĢ§u apguĢ„sĢŒanas aspektiem.

BeĢ„rna muzikaĢ„lais celĢ§ojums saĢ„kas jau pirmajaĢ„ dziĢ„ves gadaĢ„, un iedzimtaĢ„s muzikalitaĢ„tes veicinaĢ„sĢŒana ir saĢ„kums veseliĢ„gai emocionaĢ„lai, kognitiĢ„vai un fiziskai attiĢ„stiĢ„bai, kaĢ„ ariĢ„ paĢ„rlieciĢ„bas par sevi veidosĢŒanai. SĢŒajaĢ„ posmaĢ„ ir svariĢ„gi dziedaĢ„t, ar pirkstiem izsist ritmu, uzrunaĢ„t beĢ„rnu muzikaĢ„laĢ„ intonaĢ„cijaĢ„, atbildeĢ„t uz beĢ„rna lalinaĢ„sĢŒanu. OtrajaĢ„ dziĢ„ves gadaĢ„ pastiprinaĢ„ta uzmaniĢ„ba jaĢ„pieveĢ„rsĢŒ vestibulaĢ„raĢ„s sisteĢ„mas attiĢ„stiĢ„bai. SĢŒajaĢ„ procesaĢ„ liela noziĢ„me ir dejai, ritmiskaĢ„m kustiĢ„baĢ„m un dziesmai. SaĢ„koties tresĢŒajam gadam, beĢ„rns emocionaĢ„li mekleĢ„ dazĢŒaĢ„das radosĢŒaĢ„s izpausmes, piemeĢ„ram, sacerot staĢ„stus, dziesminĢ§as, ritmiski atdarinot muĢ„zikas instrumentus. MuzikaĢ„laĢ„ vide veicina beĢ„rna pasĢŒkontroles un meĢ„rkĢ§tieciĢ„bas speĢ„jas. CeturtajaĢ„ dziĢ„ves gadaĢ„ beĢ„rna radosĢŒaĢ„s speĢ„jas un emocijas caur muĢ„ziku kaĢ„ izteiksmes liĢ„dzekli var izpausties dazĢŒaĢ„dos prieksĢŒnesumos, kuros beĢ„rns maĢ„caĢ„s sinhronizeĢ„t savas darbiĢ„bas ar citiem, taĢ„deĢ„jaĢ„di veicinot socializaĢ„cijas un komunikaĢ„cijas prasmes. TaĢ„laĢ„kajos vecumposmos buĢ„tiska noziĢ„me ir radosĢŒuma, izteĢ„les, improvizaĢ„cijas talantu veicinaĢ„sĢŒanai un personiĢ„bas pasĢŒapzinĢ§as attiĢ„stiĢ„bai. Raksturojot sesto dziĢ„ves gadu, uzsveĢ„rta muzikaĢ„laĢ„s atminĢ§as un zinaĢ„tniskaĢ„s atminĢ§as ciesĢŒaĢ„ saistiĢ„ba, piemeĢ„ram, svesĢŒvalodu apguveĢ„ un matemaĢ„tikas pamatprincipu izpratneĢ„ ā€“ sĢŒeit muĢ„zika darbojas kaĢ„ speĢ„ciĢ„gs katalizators.


Katras nodalĢ§as saĢ„kumaĢ„ pieejami QR kodi. NoskeneĢ„jot tos ar taĢ„lruni, nonaĢ„kam graĢ„matas autores tiĢ„meklĢ§vietneĢ„ www.joankoenig.com, kuraĢ„ ievietota origĢ§inaĢ„lmuĢ„zika ar notiĢ„m un citi ieteicamo aktivitaĢ„sĢŒu piemeĢ„ri.


GraĢ„mata mudinaĢ„s vecaĢ„kus kopaĢ„ ar beĢ„rniem doties neaizmirstamaĢ„ muzikaĢ„laĢ„ piedziĢ„vojumaĢ„, kuraĢ„ ieguveĢ„ji buĢ„s gan vecaĢ„ki, gan beĢ„rni. MuĢ„zika veicinaĢ„s laimes hormona oksitociĢ„na izdaliĢ„sĢŒanos, kas, savukaĢ„rt, raisiĢ„s apmierinaĢ„tiĢ„bas sajuĢ„tu un savstarpeĢ„jo sapratni.


MuĢ„zikas valoda ir ariĢ„ miĢ„lestiĢ„bas valoda ā€“ sĢŒo atzinĢ§u autore savaĢ„ graĢ„mataĢ„ pieraĢ„diĢ„jusi no pirmaĢ„s liĢ„dz peĢ„deĢ„jai lappusei.

Noderīgi: www.janisroze.lv


Keniga, DzĢŒoana. MuzikaĢ„lais mazulis: muĢ„zikas nenoveĢ„rteĢ„jamaĢ„ loma veselu, laimiĢ„gu un piepildiĢ„tu beĢ„rnu audzinaĢ„sĢŒanaĢ„. No anglĢ§u valodas tulkojusi MaĢ„ra Ulme. RiĢ„ga: Latvijas Mediji, 2022. 223 lpp. ISBN 9789934291579.


Irēna Moreino ir LNB Pakalpojumu departamenta HumanitaĢ„ro un sociaĢ„lo zinaĢ„tnĢ§u lasiĢ„tavas nozaru informaĢ„cijas eksperte.



ć‚³ćƒ”ćƒ³ćƒˆ


bottom of page