top of page
  • Anda Saldovere

Ievadraksts: aprīlis 2023


Ilustrācija: Laura Lukeviča

Aprīļa “Literatūras ceļvedis” pie saviem lasītājiem nāk pavasarīgi pacilājošā laikā, kad apkārt ne vien gaisma, narcišu un tulpju jūra, putnu dziesmas rītos modina agrāk nekā nepieciešams, un saulīte lutina jau vairāk par piecpadsmit stundām diennaktī (kaut arī ne bez zobiem, bet tas jau mūsu klimata joslā ierasts), bet arī daudz vienīgi pavasarim raksturīgu profesionālu norišu: nesen aizvadītas ikgadējā “Bibliotēku nedēļa” un “Digitālā nedēļa” ar plaša spektra norisēm teju visās Latvijas bibliotēkās; iepriecinoši saturīgā pavasara bērnu un jauniešu literatūrai veltītā konference LNB Ziedoņzālē, 2022. gada izcilāko grāmatu konkursa LALIGABA kulminācija ar apbalvošanas ceremoniju jaunajā kultūrvietā “Rīgas cirks”, un tas nebūt nav viss.


Līdzās jau minētajam – daudz nozīmīgu jubileju, izcilākās no kurām – visā valstī atzīmētā Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas diena, kā arī Latvijas Bibliotekāru biedrības 100. gadadiena ar krāšņām, sirsnīgām un atmiņā paliekošām svinībām LNB divu dienu garumā. Un kur nu vēl atsevišķas Latvijas bibliotēkas – jubilāres! Šķiet, tieši šogad īpaši daudz sakritis bibliotēku – simtgadnieču mūsu valsts reģionos (lai minam vien dažas: Valkas novada Centrālā bibliotēka, Madonas novada bibliotēka, Aizkraukles novada Kokneses bibliotēka, Alojas pilsētas bibliotēka, Smiltenes novada Raunas bibliotēka, Talsu novada Laidzes bibliotēka).


Domājams, ka ikviens no bibliotekāru saimes klātienē vai attālināti līdzdarbojies vismaz kādā no daudzajiem bibliotēku dzīves notikumiem – ievadslejā minēti vien paši vērienīgākie, visus pieminēt nav iespējams.


Aprīļa numurā piedāvājam lasītāju vērtējumam ne vien dabas grāmatas par pavasarim piestāvošām putnu un vaļu dziesmām un citām maz zināmām viņu dzīves epizodēm; vairākas no saturā iekļautajām grāmatām ir LALIGABA laureātes (labākais tulkojums lietuviešu rakstnieka Donaldas Kajokas romāns “Ezers un citas to pavadošās personas“; nominācija bērnu oriģinālliteratūrā – Viestura Ķerus “Korras pasaules“). Kuplāk nekā citkārt šoreiz pārstāvēta bērniem domātā literatūra, tostarp – nesenajā bērnu un jauniešu literatūras konferencē nozares ekspertu izceltas grāmatas. Prieks arī par to, ka lasītāju uzmanību varam pievērst arī diviem latgaliešu valodā iznākušiem izdevumiem – gan pieaugušiem lasītājiem, gan bērniem. Savukārt, ar grāmatu palīdzību apceļojot Latvijas reģionus, šoreiz aicinām piestāt Liepājā un Jelgavas novada Zaļeniekos. Iepazīstieties ar grāmatu apskatiem sev ērtākajā formātā – PDF vai tepat tīmekļvietnē, kur iespējams pievienot arī savu vērtējumu, un baudiet vērtīgu literatūru!


Mums ir vēl kāda laba ziņa – aprīļa “Literatūras ceļveža” grāmatu apskatu sagatavošanā iesaistījušies vēl 2 jauni autori – tātad, esam pārkāpuši “100. autora slieksni”! Un joprojām gaidām lasīšanas ieteikumu arī no jums, pārējiem!


Anda Saldovere, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra bibliotēku nozares speciāliste un izdevuma "Literatūras ceļvedis" redaktore



119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page