top of page
  • Andra Poota

Putiķis, Gints. Esejas par hercogiem Kurzemes un Zemgales hercogistē


“Kurzemes un Zemgales hercogistes stāsts vēsturē sākās uz Livonijas drupām 1561. gadā un beidzās uz Polijas – Lietuvas valsts drupām 1795. gadā, kad hercogiste tika pievienota Krievijas impērijai.” (80. lpp.) Šķirojot un vētījot vēstures drupas, top vērtīgi atradumi.


Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja pētnieka Ginta Putiķa grāmata “Esejas par hercogiem Kurzemes un Zemgales hercogistē” pielīdzināma burvīgam atradumam.

Gan ārēji, gan saturiski tā atgādina hercoga galma dāmas rokassomiņu – tā vienlaikus ir parocīga un grezna, to viegli nēsāt līdzi, turēt plaukstā un atvērt. Esejas grāmatā ir kā smalkas un vienlaikus gluži praktiskas, savam laikam atbilstīgas lietas, kas lasītājam atrādītas mūsdienīgā manierē. Kā miniatūra pūdernīca ar zeltkaļa zeļļa stilizētu ragaini uz vāka ir eseja par Jelgavas pilsētas ģerboni un pilsētas tiesībām. Apsūbējusī dozītes slēdzene liecina par hercogistes sākotni. Ožamās sāls trauciņš glabā tāltālo pirmā hercoga Gotharda Ketlera rosības dvesmu, turpat kā mazas pērlītes no atrisušas rokassprādzes sabiruši Kurzemes hercogi Frīdrihs, Vilhelms, Ferdinands, pa starpu greznāks smaragds – hercogs Jēkabs. Atstrādātā tvērienā “nodīdītā” vēdeklī – Ernsta Johana Bīrona iespaidīgais stāvs, kam kā batista nēzdogs pieķēries pēdējais Kurzemes hercogs Pēteris.


Mūsdienīgā un nepiespiestā vēstures pasniegšanas maniere, kā filmējot ar dronu no tālienes, ļauj slīdēt pa grāmatas lappusēm un redzēt tā laika politikas un sabiedriskās iekārtas virsslāņa darbošanos hercogistē, īpaši Jelgavā, saprotot, ka bija arī pamatslānis, kura galvas un muguras veidoja “bruģi”, pa kuru vēlās hercogistes kariete.

“Hercogistes vēstures stāsts līdz pat mūsdienām ir hercogistes elites – hercogu, muižnieku un bagāto pilsētnieku stāsts, bet zemnieku stāstu gandrīz nav vai tie ir izgaisuši krīžu laikos vēstures avotos un vēl tikai gaida savu pētnieku” (Gints Putiķis, “Esejas par hercogiem Kurzemes un Zemgales hercogistē”, 23. lpp.)



Noderīgi: sejas.tvnet.lv


Putiķis, Gints. Esejas par hercogiem Kurzemes un Zemgales hercogistē. Jelgava: Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs, 2023. 87 lpp. ISBN 9789934910524.


Andra Poota Jelgavas pilsētas bibliotēkas novadpētniecības speciāliste.

Recent Posts

See All
bottom of page