top of page
  • Anna Iltnere

🎧 Rothenberg, David. Whale Music



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Vaļu dziesmas ir mīkla. Turklāt – tikai pirms aptuveni piecdesmit gadiem pasaules ausis tās pirmoreiz kārtīgi sadzirdēja un zinātnieki par tām ierunājās. Matemātiski, viena vaļa mūžā (kuprvaļi dzīvo līdz 100 gadiem, polārie vaļi pat līdz 200) varētu satilpt posms, kurā cilvēki vaļa dziesmas neapzinās, un posms, kurā pirmās ierakstītās vaļa dziesmas mainīja pasauli. Un izglāba vaļu sugu eksistenci.


Pirms sadzirdējām šos majestātiskos dzīvniekus smeldzīgi skaisti dziedam, slaktējām kā lopus.

1970. gadā CRM Records izdeva ierakstu “Kuprvaļa dziesmas” (“Songs of the Humpback Whale”), kas kļuva par joprojām nepārspētu dižpārdokli dabas ierakstu vidū. Cilvēki neticēja savām ausīm. Zem ūdens mita inteliģentas būtnes, kuru dziesma skanēja kā no citas planētas.


2008. gadā amerikāņu mūziķis un filozofs Deivids Rotenbergs izdeva grāmatu “Tūkstoš jūdžu dziesma” (“Thousand Mile Song”), veltītu šim vēsturiskajam stāstam, kā arī vaļu muzikalitātei un tās neatminētajai noslēpumainībai. Interesants fakts ir arī tas, ka Rotenbergs pats muzicē ar vaļiem. Viņš iepeld ar laivu jūras vidū, paņem klarneti vai saksofonu, sariktē iekārtas, lai auditorija zem ūdens viņa mūziku dzirdētu, piespiež ieraksta pogu, pieceļas kājās un sāk spēlēt. Bieži – vaļi atbild.


Kopš grāmatas, kuru citu starpā slavējis arī amerikāņu mūziķis Pīters Gabriels, izdošanas bija pagājuši 15 gadi, un autors nolēma to pārizdot vēlreiz, papildinot ar virkni jaunu faktu (jo zinātne nestāv uz vietas) un jaunu piedzīvojumu, jo arī pats Rotenbergs nesēž uz vietas. Nupat, 2023. gadā, svaigi nodrukāta tepat kaimiņos Tallinā, grāmata izdota ar nosaukumu “Vaļa mūzika” (“Whale Music”).

Grāmata ir brīnišķīgs ceļojums dīvainajā un skaistajā muzikālo vaļu pasaulē, bet tas ir arī stāsts par zinātkārajiem, iedvesmojošiem un piedzīvojumiem bagātiem mūsu pašu sugas pārstāvjiem: zinātniekiem, mūziķiem, zvejniekiem un citiem vaļu apburtajiem. “Vaļa mūzika” ir faktiem bagāta, aizraujoša unpapildinātaariespaidīgudaudzumuskaistufotogrāfiju. Kaislīgiem lasītājiem izdevuma beigās iekļauta arī ļoti noderīga nodaļa – “Turpmākai lasīšanai”. Bet liela grāmatas vērtība ir spēja pieaugušajos iedvest brīnuma sajūtu.


“Ja paātrina kuprvaļa dziesmu, tā izklausās pēc lakstīgalas,” saka autors intervijā, kura lasāma gan angliski, gan tālāk arī latviski. “Tas ir ārkārtīgi pārsteidzoši, un gribas vaicāt, ko tas nozīmē? Kāpēc tā? Tas nozīmē, ka šīs divas sugas dzīvnieku vokalizācijas pasaulē ir ārpuskārtas. Viņiem – kuprvaļiem un lakstīgalām – ir pārāk daudz muzikālu dziesmu, un mēs nezinām, kāpēc.”


Jaunizdotās grāmatas vāki ir tādi, kas tik ātri nesamirks, pat ja lasīsiet laivā. Un no lasāmlampas gaismas tomēr ir reizēm jāizlien laukā. “Tomēr nekas, ko jūs varat izlasīt vai redzēt, nebūs tik labi, kā klausīties pašam atklātā jūrā,” skan pēdējais teikums. Tas, ja gribas izsapņot neaizmirstamu ceļojumu arī ārpus lappusēm.



Rothenberg, David. Whale Music: Thousand Mile Songs in a Sea of Sound. Tallinn: Terra Nova Press, 2023. 400 lpp. ISBN 9781949597257.


Anna Iltnere ir "Literatūras ceļveža" korektore un www.literaturascelvedis.lv administratore, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore.



Recent Posts

See All
bottom of page