top of page
  • Anna Iltnere

🎧 Tabūna, Daina. Lasis Stasis un Atlasijas okeāns


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Laša dzīves ceļš ir fascinējošs dabas piemērs. Arī neizsmeļams metaforu avots: peldēt pret straumi; magnētiski dzīties tālumā, lai beigās tomēr atgrieztos mājās. Daina Tabūna savu pirmo prozas grāmatu bērniem raksta tieši par lašiem. Par Atlantijas laša “brālēniem” Baltijas lašiem.


“Lasis Stasis un Atlasijas okeāns” ir sirsnīgs, gudrs, neizskaistināts garstāsts par sapņiem, bailēm, drosmi, kļūdām, vērtību pārvērtēšanu un svarīgāko dzīvē. Reizēm, lai atrastu laimi, īsākais ceļš nav iespējams.

Grāmatu vakaros lasījām kopā ar jaunāko puiku. Plusiņu izdevumam daudz. Sākot no lipīgām vārdu spēlēm (Lasis Stasis, Atlasijas okeāns, arī – lasīt par lasi!) līdz grāmatas ilustrācijām. Agatei Lielpēterei ir izteikts mākslinieces rokraksts, un tas ir viens no grāmatas trumpjiem. Astoņgadīgam zēnam zīmējumi sākumā liekas “tādi dīvaini”. Bet “dīvainais” nereti ir ceļš uz

ilgāku pētīšanu, kas mūsdienu tempā ir zelta vērtē.


Kāpēc zivīm ir zābaki? Pavērojam rūpīgāk – ja tā padomā, zivs aste nudien izskatās pēc kopā saliktiem zābaciņiem. Kāpēc Lasim Stasim pāri pārvijusies bekona šķēle? Tas nav bekons, bet gan jūraszāle. Sarkana jūraszāle? Jā, arī tādas jūrā aug, un vēlāk jau pārsteigums tiek gūglēts, izzināts, apstiprināts. Arī grāmatas iekšvāks ir ilustrācija, pie kuras atgriezties vēl un vēl, velkot līdzi ar pirkstiņu: redzama karte ar iezīmētu galvenā varoņa ceļojumu no kādas Latvijas upes līdz pat Atlantijas okeānam. Bērnu rosina arī fakts, ka tuvējo valstu robežlīnijas ieguvušas tikko samanāmus dzīvnieku atveidus – gribas papētīt arī citu valstu un salu kontūras un izdomāt, pēc kā izskatās tās.


Rakstīt par dabu, nepieminot cilvēces postošo nospiedumu, šodien nav vairs īsti iespējams. Vai drīzāk – tas nebūtu pareizi. Jautājums – cik gudri autors prot ekoloģijas tēmas bērnam pasniegt. Dainai Tabūnai tas ir izdevies lieliski. Pamācība netiek pasniegta didaktiski, tomēr bērnam, lasot stāstu, ir saredzamas pavisam tiešas piesārņojuma sekas (drosmīgais Stasis gandrīz nosmok vilinoši spīdīgās hēlija balona paliekās). Arī tas, ka autore rakstīšanas procesā ir konsultējusies ar zooloģi un hidrobioloģi, tekstā ir jūtams. Lasītājam netiek samelots nekas un tiek iemācīts par lašu dzīvi daudz. Pat ja zivīm zīmējumā kājās ir smuki zābaciņi.



Tabūna, Daina. Lasis Stasis un Atlasijas okeāns. Ilustrējusi Agate Lielpētere. Liels un mazs, 2022. 74 lpp. ISBN 9789934574863.


Anna Iltnere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore, izdevuma "Literatūras ceļvedis" korektore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore.

Recent Posts

See All
bottom of page