top of page
  • Madara Freivalde

Ābele, Gusts. Pasaulē mīļākais klusums



“Nepiepildītas ilgas mēdz mūs saistīt vairāk nekā piepildītas.”


Šis teikums ļoti labi raksturo jaunā, daudzsološā autora Gusta Ābeles debijas romāna “Pasaulē mīļākais klusums” ideju. Grāmata ir stāsts par puisi Svenu un viņa ilūzijām, par to, kā, viņaprāt, vajadzētu risināties viņa dzīves notikumiem.


Manuprāt, šīs grāmatas vadmotīvi ir ilgas pēc tuvas draudzības, mīlestības un pieņemšanas. “Aizliegtais auglis” nereti šķiet daudz interesantāks nekā brīvi pieejamais, tāpēc arī mēs savā prātā uzburam to, kā mums gribētos (vai to, kā būtu vēlams).

Lasot grāmatu, nepameta sajūta, ka pati esmu atgriezusies savos jaunības gados, kad tika piedzīvota mūžīgā neziņa – vai tas, ko daru, ir labi un atbilst pieņemtajām normām, un vai tas, ko domāju, ir pareizi. Vienaldzība pret apkārt notiekošo un visu pasauli, tajā pašā laikā, lai izpatiktu sabiedrībai, nedaudz pietēlojot ieinteresētību, raksturīga tieši mūsdienu jauniešiem. Nepārtraukta šaubīšanās par savu viedokli un nedrošība par iekšējām izjūtām liek viņiem būt piesardzīgiem pret apkārtējiem, tāpēc bieži vien jaunieši patur savu viedokli, sajūtas un emocijas pie sevis.


Ļoti svarīgi jauniešiem ir atbalstoši draugi, kuri atrodas līdzās atbildīgos dzīves brīžos, taču kas notiek, ja kāds no kompānijas dodas projām? Tad kārtējo reizi visa pasaule sagriežas “kājām gaisā”, tomēr dzīve spiež rast līdzsvaru starp ikdienu un ilgām pēc tikšanās.


Svena ikdiena grāmatā aprakstīta dienasgrāmatas veidā. Patīkami pārsteidza, ka grāmatā no jauniešu skatpunkta raksturots arī pandēmijas periods, kas noteikti ir vērtīgs šī izdevuma pienesums.

Grāmata ir patiesa, atklāta un godīga pret lasītāju, turklāt tajā ietvertas mūsdienu jauniešiem ļoti aktuālas tēmas: jaunības periods, attiecības, sevis meklēšana un izprašana, ballītes, seksuālā orientācija, ilūzijas un ilgas. Iepriecina arī jaunā rakstnieka labā, bagātā, viegli tveramā rakstu valoda.


Noslēdzot grāmatas apskatu ar tajā iekļauto citātu “klusums, kurā kāds kaut ko grasās bilst, bet nespēj, ir vismokošākais klusums pasaulē”, aicinu aizdomāties par šo vārdu jēgu. Tomēr der apzināties, ka reizi pa reizei ir ieteicams un pat nepieciešams izbaudīt iespēju būt klusumā pašam ar sevi.




Ābele, Gusts. Pasaulē mīļākais klusums. Ilustrāciju autore Aribella Jauja. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2023. 160 lpp. ISBN 9789984239200.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem


Recent Posts

See All
bottom of page