top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

🎧 Bauere, Jana. Kā apskaut ezi



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Arī ezim dažreiz gribas siltu apskāvienu. Bet ko darīt, ja apkārtējie baidās no apskāviena, saprotot, ka eža adatas var radīt ļoti durstīgas sajūtas? Lūk, tieši šāds ir slovēņu rakstnieces Janas Baueres stāsts par meža iemītnieku ezi, kurš kādu dienu apjauš, ka ļoti vēlas kādu apskaut. Visi ceļā sastaptie dzīvnieki pēkšņi kļūst steidzīgi un izdomā jocīgus iemeslus, kādēļ jādodas prom, lai tik nebūtu jāapskaujas ar adataino un durstīgo ezi.


Lai arī šķiet, ka situācija ir bezcerīga, eža draugs Pipe izdomā daudz oriģinālu veidu, kā ezis varētu tikt pie apskāvieniem. Kā iecerētais izdosies un vai viss notiks tieši tā, kā plānots, mazie lasītāji uzzinās, izlasot šo grāmatu.

Pačukstēšu vien to, ka bez starpgadījumiem neiztikt, un visā apskāvienu meklējumu piedzīvojumā izkristalizēsies vērtīga eža atziņa: “Un apskāvieni ir neparedzami, es nevaru ar tiem tā vienkārši svaidīties apkārt.”


Grāmata rosina padomāt un parunāties ar bērniem par vairākām svarīgām lietām:

  • apskāvieniem – īstiem jeb dzīviem un pavisam neīstiem (mēdz taču būt arī tādi);

  • savām robežām – vai mums patīk apskauties un vai tas ir jādara tad, kad tu to negribi

  • radošām idejām – tās bieži vien spēj izmainīt notikumus uz labo pusi (te var parunāties, ko bērni ieteiktu darīt, lai ezi var apskaut un nejust adatu durstīgumu; ticu, ka būs daudz radošu ideju!);

  • drosmi – eža drosmīgo rīcību, kas izmainīja viņa ikdienu; apkārtējo drosmi – cik bieži kāda ārējais izskats ietekmē mūsu uzskatus par viņu. Tāpat būtu jārunā arī par drosmi būt pašam – arī adatainam ezim, kuru neviens negrib apskaut, nevajag krist panikā, ko katrā situācijā vienmēr ir kāds risinājums.

Latviešu lasītāji jau iepazinuši rakstnieces Baueres radīto kolorīto tēlu – enerģisko un ar īpašu raksturiņu apveltīto mežlaumiņu, kas ne pavisam nav tāda, kā līdz šim pasakās iepazītās mīlīgās laumiņas. Iesaku izlasīt autores grāmatas “Mežlaumiņa Baigajā biezoknī” un “Mežlaumiņa un trakā ziema” (“Aminori”), kurās atklājas daudz dažādu piedzīvojumu Baigā biezokņa iemītnieku dzīvēs un savstarpējās attiecībās.


Lappusēs uzrunājoši rotājas slovēņu mākslinieka Petera Škerla mierīgi brūnganzaļos toņos tērptās ilustrācijas. Grāmata ir diezgan liela formāta, tādēļ mazais lasītājs pēc izlasīšanas to ļoti labi varēs apskaut. Jo grāmatām taču patīk, ka tās apskauj, vai ne?


Noderīgi: lsm.lv


Bauere, Jana. Kā apskaut ezi. No slovēņu valodas tulkojusi Māra Gredzena. Ilustrējis Peters Škerls. Rīga: Aminori, 2023. 32 lpp. ISBN 9789934612268.


Inga Kaļva-Miņina ir žurnāliste, literāte, grāmatu blogere.



Recent Posts

See All
bottom of page