top of page
  • Elita Vīksna

Danelija, Georgijs. Pasažieris bez biļetes



Vēl padomju gados dzimušajiem un augušajiem labi zināms režisora Georgija Danelijas vārds. “Kin-dza-dza”, “Fortūnas džentlmeņi”, “Mimino”, “Rudens maratons” un citas kinofilmas iekrāsoja pārsvarā visai pelēcīgo padomju kino piedāvājumu. Jau pati pirmā filma “Serjoža” (diplomdarbs sadarbībā ar Igoru Talankinu) tika apbalvota prestižā kinofestivālā, bet pēc trīs gadiem tapusī komēdija “Es soļoju pa Maskavu” kļuva par Hruščova atkušņa laika kultūrzīmi. Gandrīz visas Danelijas filmas ir komēdijas: sākumposmā liriskas, vēlāk tajās dominē satīra.


Grāmata “Pasažieris bez biļetes” ir režisora atskats uz aizvadīto mūžu. Tajā ir fiksēti atsevišķi mirkļi – epizodes, kurās ieraugāmi Danelijas ģimenes locekļu un laikabiedru portreti, notikumi un radošā darba “virtuves” puse. Lasot piezīmes, ne reizi vien jāsmejas balsī, un dažbrīd gribas iesaukties: neticu! Tomēr šī nav izklaides literatūra. Grāmatas centrā ir cilvēks – talantīgs labestīgs, dāsni apveltīts ar humora izjūtu, pašcieņu un spēju palūkoties uz notiekošo ar pašironiju.

No grāmatas lappusēm staro mīlestība uz dzīvi un kino. Ja gadījumā šķiet, ka reizumis neslēpti nostalģiskais tonis ir nevietā, tad jāatceras, ka grāmatas oriģinālizdevums iznācis 2002. gadā – gadsimtu mijā, kad bijušās PSRS ģeogrāfiskajā telpā valdīja nosacīts miers, Abhāzija vēl atradās Gruzijas un Krima – Ukrainas sastāvā, bet Čečenijas notikumi tika uzskatīti par vietēju konfliktu un neviens pat iedomāties nevarēja, cik strauji viss mainīsies.


Vai grāmatu vērts lasīt arī tiem, kam padomju valsts šķiet tāla pagātne? Protams! Jo šis ir stāsts par radošu personību, un tā ir tēma, kas nezaudē aktualitāti. Autora biogrāfiskās detaļas ieskicētas skopi – vien tik, lai izskaidrotu situāciju, kurā risinās konkrētais notikums. Kolorītais laikmeta fons papildina un izceļ stāstījuma saturu, un padomju valsts absurdie noteikumi tiek uzlūkoti kā šķēršļi, kas jāpārvar. Acīmredzami visgrūtāk pārvarami ir tie režģi, kuros sevi iesprostojam paši. Tas viss ir lasāms lieliskā Gundara Āboliņa tulkojumā.



Danelija, Georgijs. Pasažieris bez biļetes: īsmetrāžas stāsti iz kinorežisora dzīves. Tulkojis Gundars Āboliņš. Rīga: Upe tuviem un tāliem, 2023. 415 lpp. ISBN 9789934895746.


Elita Vīksna ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozaru informācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page