top of page
  • Zane Bondare

Gertners, Edgars. No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam



2020. gada Vasaras olimpiskajās spēlēs, kuras norisinājās Japānas galvaspilsētā Tokijā 2021. gadā, Latvijas 3x3 vīriešu basketbola komanda izcīnīja zelta medaļu. 3x3 basketbolam šī olimpiāde bija debija, turklāt uzvarot mūsu valsts izlasei un kļūstot par pirmo olimpisko čempioni šajā sporta veidā!


Grāmata “No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam” atklāj olimpisko čempionu Naura Mieža, Kārļa Paula Lasmaņa, Edgara Krūmiņa un Agņa Čavara nebūt ne rozēm klāto ceļu līdz izcilajai uzvarai. Lasītājs uzzinās, kā puišu četrotne satikās, kā tika izveidota komanda. Kāds no jauna, bet kāds vēlreiz izdzīvos un jutīs līdzi mūsu izlases ceļam uz virsotni. Komandas noietais ceļš aprakstīts raitā un aizraujošā valodā.


Aizturot elpu, lasīju un turēju īkšķus par mūsu spēlētājiem, kad 2021. gada vasaras sākumā Austrijas pilsētā Grācā viņi cīnījās ar 20 pasaulē spēcīgākajām komandām, lai iegūtu vienu no trim ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm. Un – neviltots prieks par godam iegūto iespēju pierādīt sevi arī Tokijā!

Grāmatā detalizēti aprakstīta katra Latvijas komandas aizvadītā spēle Tokijā – pret Poliju, Beļģiju, Ķīnu, Japānu, Serbiju, Krieviju un Nīderlandi, iekļūšana ceturtdaļfinālā, pusfinālā un beidzot arī finālā, kur tiek uzvarēta Krievijas komanda un Latvija kļūst par pirmo olimpisko čempioni 3x3 basketbolā.


Atklāto un spraigo stāstu veidojis grāmatas teksta autors Edgars Gertners, kā arī olimpiskie čempioni Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars, komandas treneris Raimonds Feldmanis, fiziskās sagatavotības treneris Dāvis Feikners, fizioterapeits Oskars Urbanovičs, komandas izveidotājs un pirmais menedžeris Jānis Āre, “Ghetto Games” līderis Raimonds Elbakjans un basketbolists Artūrs Strēlnieks.

Šis nenoliedzami ir stāsts par motivāciju, gribasspēku, darba sparu, disciplīnu un spēju strādāt komandā, lai sasniegtu mērķi.

Grāmatu ilustrē bagātīgs fotogrāfiju klāsts no Agņa Čavara, Dāvja Feiknera, Oskara Urbanoviča, Raimonda Feldmaņa, Jāņa Āres personīgajiem arhīviem un “Ghetto Games”, FIBA un Latvijas Olimpiskās komitejas arhīva.


Būtiski minēt arī, ka komandas dzīves un treniņu aizkulises iemūžinātas 2019. gada dokumentālajā filmā “No Ghetto uz Olimpiādi” un tās turpinājumā “No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam”, kura pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada pavasarī.



Noderīgi: jumava.lv / lr1.lsm.lv


Gertners, Edgars. No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam. Ghetto Games. Rīga: Jumava, 2021. 183 lpp. ISBN 9789934205439.


Zane Bondare 2022. gada maija/jūnija numura iznākšanas brīdī ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas galvenā bibliogrāfe.

bottom of page