top of page
Madara Freivalde

šŸŽ§ Hārgreiva, Kirana Milvuda. Džūlija un haizivs



šŸŽ§ Klausies apskatu SoundcloudĀ vai Spotify.


Grāmata ā€œDžūlija un haizivsā€ manā redzeslokā nonāca, tikko to ieraudzÄ«ju grāmatnÄ«cā. Vairākkārt gāju grāmatai garām, taču vizuāli pievilcÄ«gais vāka noformējums mani ā€œnelaida vaļāā€. Grāmatu izŔķirstot, biju patÄ«kami pārsteigta par ilustrācijām un skaisto dizainu. Ilustrāciju vadmotÄ«vu veido divas krāsas ā€“ dzeltena un melna ā€“ it kā tik pretējas, tomēr viena otru ļoti labi papildinoÅ”as. Dzeltenā krāsa pavÄ«d ne tikai ilustrācijās, bet arÄ« tekstā ā€“ dzeltenais lietusmētelis, dzeltenā piezÄ«mju grāmatiņa u.c.


BrÄ«dÄ«, kad man bija iespēja sākt lasÄ«t grāmatu, biju patiesi priecÄ«ga par to, ka mana intuÄ«cija izrādÄ«jās pareiza ā€“ grāmata ir lieliska!

Bērniem piemÄ«t kāda fantastika spēja ā€“ tas, ka viņi ir vēl tikai bērni, neliedz ļoti labi izprast apkārt notiekoÅ”o. ArÄ« galvenā varone Džūlija, kurai stāsta sākumā ir desmit gadu un divi simti un trÄ«s dienas, ir gudra, zinātkāra, vecāku ļoti mÄ«lēta meitene. Džūlija stāstā risina vairākus sev bÅ«tiskus jautājumus ā€“ kāpēc mamma ir teju fanātiski aizrāvusies ar haizivju pētÄ«Å”anu, kāpēc mamma viņu neņem lÄ«dzi, kad brauc jÅ«rā, kāpēc cilvēki dara pāri viens otram, kāpēc bibliotēka atrodas paÅ”apkalpoÅ”anās veļas mazgātavā utt.


Grāmata ir patiess baudÄ«jums gan saturiski, gan vizuāli. Sižets skar dažādus mÅ«sdienās aktuālus tematus ā€“ klimata pārmaiņas, ekoloÄ£iju, mentālo veselÄ«bu, savstarpējās attiecÄ«bas, to, cik ļoti kāda konkrēta aizrauÅ”anās spēj aizraut arÄ« apkārtējos, cik daudz viens cilvēks spēj mainÄ«t lietas uz labu, kā arÄ« to, cik bÅ«tiski ir sarunāties un tikt sadzirdētam.


Vēlos pieminēt vēl kādu svarÄ«gu, grāmatas lappusēs bieži minētu jautājumu ā€“ Džūlijas tēva attiecÄ«bas ar meitu. Tās ir empātiskas, uz sarunu vērstas un mÄ«lestÄ«bas pilnas, un tas iepriecina. Jo ierasts, ka biežāk grāmatās tiek apspēlētas bērnu un mammu attiecÄ«bas, taču Å”eit liela loma atvēlēta Džūlijas attiecÄ«bām ar tēvu.


ā€œLaime ir tikpat bÄ«stama kā skumjasā€ ā€“ Å”is apgalvojums ļāva Džūlijas mammai noticēt sev, pierādÄ«t apkārtējiem, ka viss ir iespējams, taču vienlaikus arÄ« apzināties, ka ne visas vēlmes ir atkarÄ«gas tikai no mums.


Å eit es vēlos pielikt daudzpunkti un aicināt ikvienu izlasÄ«t Å”o grāmatu. Steidziet uz bibliotēku vai grāmatnÄ«cu un meklējiet to!



Hārgreiva, Kirana Milvuda. Džūlija un haizivs. Ilustrējis Toms de Frestons. No angļu valodas tulkojusi Renāte Punka. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2023. 208 lpp. ISBN 9789984239491.


Madara Freivalde ir LNB AttÄ«stÄ«bas departamenta Bibliotēku attÄ«stÄ«bas centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jaunieÅ”iem.




Comments


bottom of page