top of page
  • Madara Freivalde

🎧 Hārgreiva, Kirana Milvuda. Džūlija un haizivs



🎧 Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Grāmata “Džūlija un haizivs” manā redzeslokā nonāca, tikko to ieraudzīju grāmatnīcā. Vairākkārt gāju grāmatai garām, taču vizuāli pievilcīgais vāka noformējums mani “nelaida vaļā”. Grāmatu izšķirstot, biju patīkami pārsteigta par ilustrācijām un skaisto dizainu. Ilustrāciju vadmotīvu veido divas krāsas – dzeltena un melna – it kā tik pretējas, tomēr viena otru ļoti labi papildinošas. Dzeltenā krāsa pavīd ne tikai ilustrācijās, bet arī tekstā – dzeltenais lietusmētelis, dzeltenā piezīmju grāmatiņa u.c.


Brīdī, kad man bija iespēja sākt lasīt grāmatu, biju patiesi priecīga par to, ka mana intuīcija izrādījās pareiza – grāmata ir lieliska!

Bērniem piemīt kāda fantastika spēja – tas, ka viņi ir vēl tikai bērni, neliedz ļoti labi izprast apkārt notiekošo. Arī galvenā varone Džūlija, kurai stāsta sākumā ir desmit gadu un divi simti un trīs dienas, ir gudra, zinātkāra, vecāku ļoti mīlēta meitene. Džūlija stāstā risina vairākus sev būtiskus jautājumus – kāpēc mamma ir teju fanātiski aizrāvusies ar haizivju pētīšanu, kāpēc mamma viņu neņem līdzi, kad brauc jūrā, kāpēc cilvēki dara pāri viens otram, kāpēc bibliotēka atrodas pašapkalpošanās veļas mazgātavā utt.


Grāmata ir patiess baudījums gan saturiski, gan vizuāli. Sižets skar dažādus mūsdienās aktuālus tematus – klimata pārmaiņas, ekoloģiju, mentālo veselību, savstarpējās attiecības, to, cik ļoti kāda konkrēta aizraušanās spēj aizraut arī apkārtējos, cik daudz viens cilvēks spēj mainīt lietas uz labu, kā arī to, cik būtiski ir sarunāties un tikt sadzirdētam.


Vēlos pieminēt vēl kādu svarīgu, grāmatas lappusēs bieži minētu jautājumu – Džūlijas tēva attiecības ar meitu. Tās ir empātiskas, uz sarunu vērstas un mīlestības pilnas, un tas iepriecina. Jo ierasts, ka biežāk grāmatās tiek apspēlētas bērnu un mammu attiecības, taču šeit liela loma atvēlēta Džūlijas attiecībām ar tēvu.


“Laime ir tikpat bīstama kā skumjas” – šis apgalvojums ļāva Džūlijas mammai noticēt sev, pierādīt apkārtējiem, ka viss ir iespējams, taču vienlaikus arī apzināties, ka ne visas vēlmes ir atkarīgas tikai no mums.


Šeit es vēlos pielikt daudzpunkti un aicināt ikvienu izlasīt šo grāmatu. Steidziet uz bibliotēku vai grāmatnīcu un meklējiet to!



Hārgreiva, Kirana Milvuda. Džūlija un haizivs. Ilustrējis Toms de Frestons. No angļu valodas tulkojusi Renāte Punka. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2023. 208 lpp. ISBN 9789984239491.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem.



Recent Posts

See All
bottom of page