top of page
  • Astra Šmite

Hājīčeks, Jiržījs. Burinieki uz etiķetēm



Čehu rakstnieks Jiržījs Hājīčeks (1967) dzimis Čehu Budejovicē, bet bērnību un jaunību pavadījis Dienvidbohēmijas laukos. Tāpēc nav pārsteigums, ka viņa romānā, kurš tagad pieejams arī latviešu lasītājiem, atspoguļoti Čehijas lauki.


Romāna “Burinieki uz etiķetēm” darbība notiek Čehu Hrumlovā un tuvējos laukos. Kāpēc grāmatai dots nosaukums “Burinieki uz etiķetēm”, lasītājs gan uzzinās tikai romāna izskaņā. Tā satura izklāsts varētu izklausīties nedaudz banāls – romāns aptver vienu gadu galvenās varones, augstskolas pasniedzējas Marijas, dzīvē pēc laulības šķiršanas, kad viņai nākas pārvērtēt savu līdzšinējo dzīves pieredzi.


Grāmatas autors ir lielisks stāstnieks, viņa tēlojums ir niansēm bagāts un smalki izstrādāts. Hājīčeks savulaik atzinies, ka neviens romāns viņam nenāk viegli, to tapšanai tiek veltīti vairāki gadi: vispirms izšķiļas ideja, tad tā tiek apaudzēta ar detaļām, un tikai pēc tam, kad ir skaidrs romāna sižets, var ķerties pie rakstīšanas.

Grāmatas uzbūvē izmantoti gada divpadsmit mēneši, un vienīgi oktobris izjauc pareizo secību, jo ar to romāns sākas. Lasītājs tiek iepazīstināts ar apstākļiem, kuros nonākusi galvenā varone Marija, un tikai pēc tam tiek šķetināta notikumu hronoloģiskā gaita. Hājīčeka romānā piesaista viņa māka aizraut ar vēstījumu par vienkāršu cilvēku dzīvi, kuru attiecības tā samezglojušās, ka nav redzams risinājums.


Mani pārsteidza, cik psiholoģiski niansēti autors spējis attēlot galvenās varones jūtas un pārdzīvojumus. Atturīgā stāstījumā izsekots Marijas (iespējams, viņas vārds izvēlēts simboliskā

nozīmē) drāmai, kurā atklājas viņas dzimtas vēsture, nesaskaņas ar māsu, bet plašākā nozīmē – starp pilsētu un laukiem, starp dažādām paaudzēm valdošā spriedze. Beidzamajā nodaļā, kad Marijai bijis pietiekami daudz laika pārdomām, viņa guvusi atziņu: “Man šķiet, ka mani vistuvākie cilvēki ir tikpat vientuļi kā es. Neprot nevienam izstāstīt, kāpēc cieš. Nezinu, kāpēc tētis tik briesmīgi dzēra. Un kā ar mammu, vai viņai jebkad ir bijušas kādas ambīcijas, kā viņa iztēlojās savu dzīvi kaut kad agrāk. Un mana māsa, kāpēc viņa visu ap sevi klusējot pieņēma un tagad velk savu likteni tālāk…” Tas ir Marijas pirmais solis pretī jaunai dzīvei, kurā – kā autors ļauj nojaust – viņa vairs nebūs vientuļa.


Taču visu romāna darbību uzzināsiet un izvērtēsiet, izlasot paši. Piebilstams, ka Hājīčeks ir Čehijā atzīts autors, kurš divas reizes saņēmis čehu literatūras galveno balvu Magnesia Litera. Viņa darbi izdoti jau 13 valodās – albāņu, baltkrievu, bulgāru, horvātu, angļu, vācu, ungāru, itāļu, latviešu, maķedoniešu, poļu, slovēņu, ukraiņu, tagad – arī latviski.


Noderīgi: petergailis.lv


Hājīčeks, Jiržījs. Burinieki uz etiķetēm. No čehu valodas tulkojusi Halina Lapiņa. Rīga: Pētergailis, 2022. 286 lpp. ISBN 9789984335568.


Astra Šmite ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page