top of page
  • Raiva Turka

Indriksone, Ramona. Es vedīšu tevi mājās



“Es vedīšu tevi mājās” ir rakstnieces Ramonas Indriksones otrais romāns – 2019. gadā autore debitēja literatūrā ar stāstu krājumu “Pāris metru zem ūdens”, 2021. gadā iznāca romāns “Es biju cita”. Ja lasīti iepriekšējie autores darbi, ir aptuveni nojaušams, kas lasītāju sagaida jaunākajā romānā – sarežģīti tēlu likteņi un dramatiskas dzīves epizodes, sociālās problēmas, bet tam visam pa vidu kā mūžīgais dzinējspēks – mīlestība. Indriksone raksta par cilvēkiem mums apkārt, tāpēc romānā iekļautās tēmas un notikumi nešķiet banāli, bet no jauna akcentē mums visiem būtisko. Romāna varoņus – Adriānu, Zemgu, Sāru, Munisi un pārējos – autore atveido tādus, kādi viņi varētu būt – ne pārāk labus, ne sliktus, bet ar visām ēnas pusēm kā neiztrūkstošu viņu esības daļu, ar kuru katram pašam jācenšas sadzīvot.


Romāna centrā ir izbijušas influenceres Adriānas un datorspeciālista Zemgus attiecības un ceļš vienam pie otra. Lielākie viņu attiecību traucēkļi ir pašu dzīves rūgtā pieredze un nespēja no tās atsvabināties. Ne tikai jūtas ir sarežģītas, bet arī varoņu izdzīvotie notikumi − Adriāna nesen ir zaudējusi vīru un cīnās ar depresiju.

Notikumu gaitā gluži nejauši Zemgus kļūst par nozieguma šķetinātāju, tādējādi romānā iezīmējas arī detektīvelementi, jo pamazām tiek atklāti nepatīkami noslēpumi, meli un mahinācijas, saistīti ar Adriānas vīra Rolanda nāvi. Galvenie varoņi dzīvo ar apziņu, ka kaut kas vēl abiem līdz galam tomēr neļauj būt kopā – traucē gan pagātnes rēgi, gan dzīvošana sava prāta un iedomu pasaulē. Skaidrs, ka pēc daudziem kritumiem un negaidītiem dzīves pavērsieniem grūti noticēt, ka nākotnē vēl iespējams kas patiess un gaišs. Grūti arī kādam uzticēties un pielaist viņu sev tuvāk, tomēr autore saviem varoņiem iedevusi cerības stariņu, pie kā pieturēties – dzīve turpinās, neatkarīgi no tā, kādas nākotnes izvēles tiek izdarītas.


“Es vedīšu tevi mājās” ir mūsdienīgs darbs, jo tajā ļoti niansēti atspoguļota cilvēka iekšējā sadrumstalotība, pievērsta uzmanība mentālajai veselībai, vecāku un bērnu attiecībām, šķirtām ģimenēm, realitātei un iedomām. Platforma Instagram, datori un vēl daudzas citas lietas – vienmēr var atrast kaut ko, aiz kā aizslēpties. Kādā epizodē Zemgus meita ļoti vēlas, lai tēvs uztaisa “vēl bildes, tik krutas, lai tās nolaiko pieci simti vai vairāk”. (100. lpp.) Tikai – ko tas dos, ja nebūs piepildījuma īstajā dzīvē?


Lasot romānu, brīžiem var pārņemt neērtības sajūta, cik tieši nākas saskarties ar kādas ģimenes un tās tuvāko līdzcilvēku attiecību peripetijām un neglaimojošiem noslēpumiem. Liekas, autore vēlas panākt, lai palūkojamies sev apkārt un protam saskatīt ne tikai melnu un baltu, bet visas dzīves piesātinātās krāsas, skaidri apjaušot to, kas var satricināt mūsu līdzšinējo uztveri un rutīnu.


Jebkurā dzīvē pienāk brīdis, kad jāatgriežas mājās – pie sevis. Dzīvojam laikā, kurā jaunu emociju un pieredzes iespējas ir neizsmeļamas, bet cilvēks no piedzīvotā mēdz apjukt.

Grāmatā gan Zemgum, gan Adriānai nākas ieskatīties dziļāk sevī, lai tiktu uz priekšu. Tā mijas viņu dzīves ceļi, kādu laiku esot arī atšķirtībā, bet tieši vienatnē reizēm sevi izprast ir vieglāk. “Es dzīvoju krustcelēs, bet vakaros man patīk palikt vienam, sēdēt uz jumta terases un skatīties saulrietā, domājot, kurai no realitātēm patiesībā piederu un vai vispār piederu.” (9. lpp.) “[…] kamdēļ Visumam vajadzēja ļaut mums sastapties, ja nekad mēs nebūsim tie, ja es nekad Tev līdz galam nebūšu tā, kura gribētu būt.” (250. lpp.)


Nevarētu teikt, ka romāna beigas ir laimīgas, taču kāds posms varoņu dzīvē ir noslēdzies, varbūt tam sekos jauns sākums, diemžēl, to neviens nekad nevar garantēt – reizēm vienkārši ir jāpaļaujas uz notiekošo. Indriksone ir uzrakstījusi aizkustinošu, smeldzīgu, melanholisku romānu par noslēpumiem, ilgām, kaislībām, tuvināšanos, attālināšanos, atkalsatikšanos. Lasītājam nāksies izdzīvot sarežģītu emociju gammu un, iespējams, mulst kopā ar grāmatas varoņiem, atpazīstot ko līdzīgu savā dzīves pieredzē.


Noderīgi: lsm.lv


Indriksone, Ramona. Es vedīšu tevi mājās. Redaktore Anda Ogriņa. Natālijas Kugajevskas vāka dizains. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 288 lpp. ISBN 9789934314117.


Raiva Turka ir literatūras blogere.

Recent Posts

See All
bottom of page