top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

Jambuševa, Laura. Diena, kuru es pārvērtu



“Nē, nē, lietus nedrīkst sabojāt manu dzimšanas dienu!” – tāda ir grāmatas galvenā varoņa Marta pirmā doma, savā svētku rītā pamostoties un izdzirdot, ka aiz loga līst. Vai tiešām diena, kurai būtu jābūt priecīgai un saulainai, līdz ar lietu spēs sabojāt svētku prieku? Kā tad ir, lasītāj, vai laikapstākļi aiz loga spēj ietekmēt arī tavu noskaņojumu un dienas plānus jeb tu esi tas cilvēks, kurš pats prot pārvērst savu dienu, tajā allaž atrodot arī gaišākus mirkļus?


Dzimšanas diena ir nozīmīgi svētki – jo īpaši tad, ja esi bērns. Ir tik daudz sapņots par to, kā šī diena tiks aizvadīta, tādēļ nav brīnums, ka neplānots notikums spēj izbojāt visu iecerēto. Tieši tā jutās zēns Marts: nepietiek ar to, ka lietus aiz loga nesola aizraujošu dzimšanas dienu; svētkus izbojā viena ķibele pēc otras, – pazudusi mīļākā rotaļlieta, draugs apslimis, torte sašķīdusi! Vai vispār ir iemesls priecāties un svinēt svētkus?! Diena, kurā viss notiek ne tā, kā izplānots, ir briesmīga diena!


Pateicoties sava mīluļa Pundureža (kurš, starp citu, zēna dzimšanas dienā spēj sarunāties) vērtīgajiem padomiem, Marts aptver, ka tik daudz kas dzīvē ir atkarīgs no tā, kā mēs paši spējam palūkoties uz notikumiem (šis ir vērtīgs atgādinājums arī mums – pieaugušajiem). Tādēļ arī lietus, kuru nav iespējams kontrolēt, nedrīkst būt iemesls bēdām un dusmām svētkos. Kā nojaušat, nedaudz vēlāk Marts savos svētkos atradīs arī daudz priecīgu pārsteigumu un satiks jaunus draugus.


“Diena, kuru es pārvērtu” ir Lauras Jambuševas pirmā grāmata, un būtiski uzsvērt, ka tā ir arī izdevniecības “Latvijas Mediji” bērnu un jauniešu grāmatu manuskriptu konkursa laureāte.

Debijas grāmatas iznākšana katram autoram ir īpašs notikums. Un, tā kā Laura arī pati ir čakla bērnu grāmatu lasītāja un savā Instagram kontā @mazie.lasitaji stāsta par izlasīto, tad šī grāmata, manuprāt, ir lielisks apliecinājums viņas grāmatu mīlestībai. Tie, kas Lauru iepazinuši, viņas stāstā un Anetes Bajāres-Babčukas izteiksmīgajās ilustrācijās pamanīs vairākas autori un viņas ģimeni raksturojošas detaļas (piemēram, grāmatā būtiska nozīme ir Pundurezim, savukārt Laura kolekcionē grāmatas, kuru lappusēs sastopami eži; neparastais vārds Mazainītis, kādā tiek saukts zēns Marts, ir mīļvārdiņš, kādā Laura dēvē savu dēlu) – viss minētais apliecina, cik rūpīgs darbs ir ieguldīts grāmatas tapšanā.


Grāmata ļaus sarunāties ar bērniem par visdažādākajām emocijām, kopīgi pārspriežot, kādēļ un kad rodas prieks, bēdas, dusmas, vilšanās vai sajūsma. Bet būtiskākā atziņa, kas gūstama šīs grāmatas lappusēm, atgādina gan maziem, gan lieliem lasītājiem – “es varu pārvērst katru savu dienu!”.



Noderīgi: lasi.lv


Jambuševa, Laura. Diena, kuru es pārvērtu. Ilustrāciju autore Anete Bajāre-Babčuka. Atbildīgā redaktore Līva Kukle, literārā redaktore Jana Egle. Rīga: Latvijas Mediji, 2023. 42 lpp. ISBN 9789934292682.


Inga Kaļva-Miņina ir grāmatu blogere, žurnāliste, literāte


Recent Posts

See All
bottom of page