top of page
  • Zane Bondare

Lauriņa, Diāna, Veinberga, Iliana. Servīzes A-Z



Kāds skaistums! Tā pie sevis iesaucos, atverot izdevumu (katalogu), kuru veidojis Rīgas Porcelāna muzejs. Tā lappuses rotā krāšņu servīžu fotogrāfijas, papildinātas ar aprakstiem.


Jau iepriekš sociālajos tīklos biju manījusi sabiedrības augošo interesi par Rīgas porcelānu un Rīgas Porcelāna rūpnīcā ražotajām servīzēm. Arī es nopriecājos ikreiz, ja kādam izdodas papildināt vai pilnībā nokomplektēt iemīļoto servīzi. Tagad par šīm servīzēm un to tapšanas gaitu lasāms izdevumā.

Bet, pirms pētīt lappuses ar daudzveidīgā dizaina servīžu komplektiem, jāieskatās kataloga ievadā. Kodolīgā izklāstā lasītājam ļauts ielūkoties pagātnē – 19. gadsimtā. Tad – tālajā 1841. gadā – slāvu rūpnieki Kuzņecovi un 1886. gadā Baltijas vācieši Jeseni – izveidoja porcelāna fabrikas, tā aizsākdami Latvijas porcelāna ceļu pie lietotājiem. Piedzīvojot gan vairākkārtēju nosaukumu maiņu, gan abu fabriku apvienošanu (60. gadu sākumā tām kļūstot par Rīgas Porcelāna un fajansa rūpnīcu, bet 60. gadu beigās – par Rīgas Porcelāna rūpnīcu), uzņēmums līdz mūsdienām “neizdzīvo”. Bet bagāts ir tā atstātais mantojums. Plašāks izklāsts par to rodams izdevumā, kurā galvenā uzmanība pievērsta 20. gadsimta otrajā pusē Rīgas Porcelāna rūpnīcā radītajām servīzēm.


Rūpnīcā pārsvarā tapušas tējas un kafijas servīzes. Tās paredzētas sešām vai divpadsmit personām, minimālajā komplektā ietilpstot tējas vai kafijas kannai, cukurtraukam, krējumtraukam, tasei un apakštasei. Kā vēstīts grāmatas vāka anotācijā, “izdevumā iekļauti 75 servīžu tipi – porcelāna, fajansa un plānsienu porcelāna izstrādājumi, kas Rīgas ražotnēs izgatavoti gan sērijās un masveidā, gan arī maztirāžā kā ekskluzīva produkcija laika posmā no 40. gadiem līdz 90. gadiem, kā arī pamatprodukcijas variācijas, atkāpes un attīstības posmi.”


Kataloga pirmais izdevums – kopskaitā 1000 eksemplāru – tika ātri izpārdots. Tomēr nu ir papildināts un jau pieejams atkāroti! Lūkojiet tā pieejamību jums izdevīgākajās tirdzniecības vietās vai bibliotēkās.




Lauriņa, Diāna, Veinberga, Iliana. Servīzes A–Z: Rīgas porcelāns 20. gs. otrā puse. Tulkojums angļu valodā: Marija Lapaine. Foto: Gvido Kajons. Grāmatas dizaina autori: Artis Tauriņš, Kima Abramova. Rīga: Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs, 2023. 213 lpp. ISBN 9789934566356.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste

Recent Posts

See All
bottom of page