top of page
  • Ingrīda Peldekse

Lauriņa, Diāna, Veinberga, Iliana. Servīzes A-Z



Rīgas Porcelāna muzeja apgādā tapusi kārtējā monogrāfija, kas veltīta 20. gadsimta otrās puses rūpnieciskā mantojuma apzināšanai un saglabāšanai; nu ikvienam ir iespēja uzzināt līdz šim lietoto servīžu stāstu – noskaidrot formas un dekora autora vārdu, ražošanas gadu un citas ziņas.


Pateicoties šādām publikācijām, nostiprinās atskārsme par Latvijas mākslinieku un dizaineru ieguldījumu estētiskajā vidē, kādā, tieši pateicoties masveidā ražotiem traukiem par pirktspējai atbilstošu cenu, ikdienu vadīja daudzas paaudzes 20. gadsimta otrajā pusē.


Atbilstīgi ambiciozajam nosaukumam, grāmatā “Servīzes A-Z” aplūkoti kopskaitā 75 servīžu tipi, aptverot laikposmu no 20. gadsimta 40. līdz 90. gadiem, monogrāfijā iekļauts vairāk nekā 370 attēlu. Katrai servīzei – no porcelāna, fajansa un plānsienu porcelāna – veltīts viens grāmatas lapu atvērums, kurā iekļautas ne tikai ziņas par autoriem un ražošanas laikposmu, bet arī papildu informācija par attiecīgās servīzes dalību izstādēs un saņemtajām balvām.

Grāmatas dizaina autori ir Artis Tauriņš un Kima Abramova, grāmatas vizuālā tēla galveno akcentu veido Gvido Kajona mākslinieciskās fotofiksācijas.


Grāmatā lasītāji iepazīst plaši pazīstamu formu un dekoru autorus, to vidū – Levons Agadžanjans, Dace Blūma, Valdis de Būrs, Ilga Dreiblate, Ēriks Ellers, Beatrise Kārkliņa, Taisija Poluikeviča un Zina Ulste.


Divas trešdaļas grāmatas ir veltītas rūpnieciski ražotu tējas un kafijas servīžu tipiem un formu dizainam, savukārt pēdējā trešdaļā atrodamas ziņas par dizaineru autordarbiem. Tiem, kas vēlas papildināt zināšanas par porcelāna trauku izgatavošanu grāmatā aplūkotajā laikposmā, ne mazāk noderīga izrādīsies monogrāfijā iekļautā literatūra un citi resursi – krājumos publicētie raksti, katalogi un publikācijas periodikā.


Monogrāfijā izmantots daudzveidīgs avotu klāsts no atmiņas institūcijām, to vidū Rīgas Porcelāna muzeja krājums un Zinātniskais arhīvs, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs, Latvijas Nacionālā Mākslas Muzeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centrs, Latvijas Mākslinieku savienības arhīvs, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīvs, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs; izmantoti arī privātpersonu īpašumā esoši dokumenti.


Vairāku minēto porcelāna servīžu formu un dekoru autoru stāsti iekļauti arī grāmatā: “Porcelāna stāsti: Rīgas Porcelāna rūpnīcas darbinieku stāsti”. Rīgas Porcelāna muzejs, 2020, 263 lpp.


Piebilstams, ka nupat, 2024. gadā, iznācis grāmatas "Servīzes A-Z" atkārtots izdevums.




Lauriņa, Diāna, Veinberga, Iliana. Servīzes A–Z: Rīgas porcelāns 20. gs. otrā puse. Tulkojums angļu valodā: Marija Lapaine. Foto: Gvido Kajons. Rīga: Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs, 2023. 213 lpp. ISBN 9789934566356.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas krājuma eksperte 


Recent Posts

See All
bottom of page