top of page
  • Zane Bondare

Mihailova, Inese. Autoantivielas un autoimūnas slimības



SIA “Medicīnas apgāds” klajā laidis medicīnas doktores klīniskajā imunoloģijā, sertificētas imunoloģes un nefroloģes Ineses Mihailovas grāmatu “Autoantivielas un autoimūnas slimības”.


Diemžēl autoimūno slimību izplatība pieaug visā pasaulē, un tās var skart jebkuru orgānu.

Autoimūnu slimību attīstību ietekmē daudzi faktori: gan ģenētiskie, gan ārējie vides faktori (piemēram, ultravioletais starojums, medikamenti, infekcijas, stress), gan iekšējie faktori (primārs imūndeficīts, hormonālie faktori), gan arī lokālie audu bojājuma faktori. Tā, piemēram, atsaucoties uz grāmatā minēto, “uzskata, ka stress var būt autoimūnas slimības riska faktors apmēram 80% gadījumu” (30. lpp.).


Ar autoimūnu slimību vispārīgu raksturojumu autore lasītāju iepazīstina grāmatas pirmajā nodaļā, bet galvenā uzmanība izdevumā pievērsta autoantivielu izmeklēšanai, kas ir ļoti svarīga autoimūnu slimību diagnostikā. Izdevuma saturs strukturēts 14 nodaļās, to papildina attēli un noslēdz atsauču saraksts.



Mihailova, Inese. Autoantivielas un autoimūnas slimības. Literārais redaktors Jānis Loja; vāka māksliniece Iveta Bambere. Rīga: Medicīnas apgāds, 2023. 196 lpp. ISBN 9789934573309.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste

Recent Posts

See All
bottom of page