top of page
  • Madara Vīlipa

Pastore, Luīze. Šis ir mans seriāls



Gluži kā pavasarī sprāgst vaļā koku un krūmu pumpuri, gribētos ticēt, ka arī šis, gan satura, gan jo īpaši dizaina ziņā nedaudz neparastais grāmatžurnāls kā pozitīvs sprādziens ir kaut nedaudz pamainījis tradicionālo, ierasto Latvijas izdevēju iespiedprodukciju.


Grāmatžurnālā ietvertais stāstījums ļauj lasītājam atgriezties atpakaļ laikā – nu jau patālajā 1998. gadā, kurš tolaik stipri mainījis trīspadsmitgadīgās Elizabetes (Betas) dzīvi, meitenei piedaloties galvenās lomas tēlotājas atlasē pusaudžu seriālam “Supertīnis”.


Tēlaini stāstu varētu formulēt tā, ka konkrētajā laika nogrieznī Beta, gluži kā pavasara pumpurs, lēnītēm paveras un pamazām atplaukst pasaulei, lai pēc pavasara lietus atklātos jau pilnībā uzplaukusi un nobriedusi. Situācijas, kurās Beta nonāk, liek viņai iepazīt pieaugušo pasauli un apzināties, ka no bērna viņa nevilšus izaugusi par dumpīgu pieaugušo.


Jaunais grāmatžurnāls ir unikāls, līdz šim reti redzēts izdevuma formāts. Ilustrācijas un attēlu kolāžas liek pakavēties lappusēs iespējami ilgāk, jo vilina tās pamatīgi izpētīt – atminēties vai no jauna uzzināt, kā jaunieši ģērbās aizvadītā gadsimta nogalē, kāda bija frizūru mode, kas vēl deviņdesmitajos gados bija populārs un moderns.

Rakstniece piedāvā aizpildīt arī aizraujošu testu (starp citu, tie agrāk bija ļoti populāri). Man, kā šo aizvadīto gadu aculieciniecei, gribētos piebilst, ka šī ir lieliska laika liecība par konkrēto laikposmu tieši no jauniešu skatpunkta.


Uzteicami, ka par grāmatas galvenās varones prototipu autore izvēlējusies meiteni no nelielas pilsētas Pierīgā. Bieži vien jauniešiem adresētie izdevumi apraksta kādu konkrētu sabiedrības, visbiežāk – galvaspilsētas – kopienu, kuras pārstāvjiem ne nieka netrūkst, taču šajā gadījumā Betas tēls iemieso patieso realitāti, raksturojot prozaiskas ikdienas problēmas, ar kurām deviņdesmitajos saskāries mūsu sabiedrības vidusslānis.


Noteikti iesaku šo grāmatžurnālu izlasīt ikvienam, tomēr īpaši saistoši būtu uzzināt, ko par šo izdevumu domā mūsdienu jaunieši.


P.S. “I am not weird, I am limited edition” – šāds uzraksts bija uz uzlīmes, kas pievienota žurnāla “Avene” 2024. gada aprīļa/maija (2024) numuram. Šajā žurnālā iekļauts arī fragments no grāmatžurnāla “Tas ir mans seriāls”. Manuprāt, fantastiska ideja, ka grāmatžurnāls tiek publicēts arī citos izdevumos, tādējādi Betas sapnis par savu sleju žurnālā šķiet piepildīts. Šķirstot žurnālu “Avene”, pakavējos arī pati savās skolas gadu atmiņās.




Pastore, Luīze. Šis ir mans seriāls. Māksliniece Rute Marta Jansone; literārā redaktore Ieva Melgalve. Rīga: Aminori, 2023. 110 lpp. ISBN 9789934612350.


Madara Vīlipa ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem

Recent Posts

See All
bottom of page