top of page
  • Anda Saldovere

Remess, Andžils. Kur dvēsele cēlās spārnos



Traktieri un kneipes, zabegalovkas un kabaki, kafejnīcas un restorāni, vīnūži, šeņķi un krogi – izrādās, ka vietas, kur pabarot ne vien miesu, bet arī dvēseli, var saukt ļoti dažādi. “Bohēma Liepājas krogos” – grāmatas apakšvirsraksts ir tik precīzs un saturiski ietilpīgs, ka neprasās pēc gara ieteikuma, satura atstāstījuma vai pierunāšanas izlasīt.


Ja tev patīk pati Liepāja, tās mūsdienu romantika, omulīgos restorānus, krodziņus un citas ēstuves ieskaitot, ir taču saistoši dzirdēt stāstus par šīm vietām arī vēsturiskā atskatā – pirms 100 un vairāk gadiem. Tomēr stāsts nav par ēstuvju gastronomisko pusi vien.


Grāmatas ievelkošā vērtība – kultūrvēsturiskais pilsētas fons, Liepājas īpašā, tai raksturīgā aura cauri laikiem, arī pilsētnieku sociālā dzīve, paražas.

Un daudzas slavenas personības – mākslinieki, rakstnieki, mūziķi, žurnālisti, un jā, arī politiķi, kuri raksturoti ar spilgtu, lielākoties komisku vai bohēmisku epizožu palīdzību. Goda liepājnieks Andžils Remess prot rakstīt saistoši, tēlaini un tik ticami. Tagad gribētos aizbraukt labi drīz uz Liepāju paceļot ar Remesa grāmatu rokās pa tām pašām senajām vēju pilsētas ieliņām (kas nebūs grūti, jo grāmatā iekļauta slavenāko krodziņu karte) un ar Ulda Brieža un citu fotokameru īpašnieku kolekciju palīdzību iztēloties slavenāko aprakstīto krogu iekšskatus un apmeklētājus; mainījušies tikai pašu krogu un ielu nosaukumi… Bet tolaik – “Juliāna”, “Hamburga”, “Mākslinieku pagrabs”, “Mērija”, “Jūra”, “Kaija”, “Liepava”, “Jūrmalas paviljons”, “Jānītis” un vēl…, bet pāri visiem – 25 gadus pastāvējusī Liepājas bohēmas citadele “Vāgūzis”, kas tajos laikos ne vien liepājniekiem, bet arī viesiem no Rīgas un citurienes bija kas krietni vairāk par krogu.


Grāmatā ātri pārskriets pāri daudziem ēstuvju pirmsākumu gadsimtiem, vairāk pakavējoties 20. gadsimta stāstos – gan 20.–30. gadu Latvijā, gan īpaši padomju periodā, kad daudzas no aprakstītajām epizodēm Remess piedzīvojis personīgi. Un tā – līdz 90. gadu pārmaiņām valstī, cilvēkos un arī krogos. Jo ļaudis visos laikos gribējuši gan ēst, gan dzert, un krogiem nācies izdzīvot jebkuros apstākļos, arī pielāgojoties.


Daļu no šiem stāstiem pieredzējuši paši grāmatas veidošanā iesaistītie, bet daļa – no mutes mutē uzklausīti. Un nav nozīmes domāt par to izcelsmi vai pierādīt autentiskumu – apraksti ir tik spilgti, ka nav ne mazāko šaubu – Liepājas bohēma bija tieši tāda, ar citām pilsētām nesalīdzināma…


Un ir jāaizdomājas, vai arī mūsdienās dvēseles vēl prot tā pacelties spārnos?



Noderīgi: www.diena.lv / lr1.lsm.lv


Remess, Andžils. Kur dvēsele cēlās spārnos: bohēma Liepājas krogos. Rīga: Latvijas Mediji, 2022. 159 lpp. ISBN 9789934290367.


Anda Saldovere 2022. gada maija/jūnija numura iznākšanas brīdī ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra projektu koordinatore un "Literatūras ceļveža" sastādītāja.

bottom of page