top of page
  • Ilze Kļaviņa

Romanišina, Romana, Lesivs, Andrijs. Zvaigznes un magoņu sēkliņas


Visu, ko redzam, varam saskaitīt. Par to jo īpaši pārliecināts ir bērns, kurš dzimis matemātiķu ģimenē. Ikvienā vietā, kur esam, ir ko skaitīt.


Lai vakarā ātrāk aizmigtu, varam skaitīt aitas, bet varam skaitīt arī ziloņus vai citus pasaules dzīvniekus. Varam skaitīt ciparus, tos savelkot kopā – tā veidojas kaķis vai zaķis. Apstājamies parkā un palūkojamies apkārt, arī te ir, ko skaitīt, – koki, lapas, akmeņi, garāmgājēji utt. Vissarežģītāk ir saskaitīt zvaigznes, un vai tās vispār var saskaitīt? “Kādēļ man neizdodas saskaitīt visas zvaigznes? Es taču zinu tik daudz skaitļu, formulu un vienādojumu.”


Var, visu var paveikt, izdarīt, ja patur prātā grāmatā pausto domu: “Tev noteikti viss izdosies. Tikai jāiet uz mērķi maziem solīšiem. Ikvienu uzdevumu, pat vissarežģītāko, jāsāk no vienkāršā – no viens, divi, trīs…”


Nedaudz neparasta, tomēr uzrunājoša grāmatiņa pirmsskolas vecuma bērniem.

2014. gadā izdevums saņēmis starptautisko bērnu grāmatu balvu Bologna Ragazzi Award.



Romanišina, Romana, Lesivs, Andrijs. Zvaigznes un magoņu sēkliņas. No ukraiņu valodas tulkojis Māris Salējs. Rīga : Liels un mazs, 2016. 23 lpp. ISBN 9789934533686


Ilze Kļaviņa 2022. gada aprīļa numura iznākšanas brīdī ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra projektu koordinatore.


Recent Posts

See All
bottom of page