top of page
  • Madara Freivalde

Skrastiņa, Ilze. Kā iet pa skolu? Normāli



Vispirms – daži pārspriedumi un ieteikumi no manas personiskās dzīves, kas varētu būt noderīgi arī citiem vecākiem. Šis rudens mūsu ģimenē ir jaunu pārmaiņu laiks, jo dēls nupat uzsācis mācības 1. klasē. Tā kā man allaž paticis pārspriest dažādas būtiskas tēmas ar grāmatu palīdzību, vasarā ieskatījos mūsu mājas bibliotēkā*, lai saprastu, kuras grāmatas būtu aktuāli pārlasīt tieši šovasar, jo tajās skarta skolas tematika.


Lai gan grāmatas jau iepriekš bija lasītas, šoreiz liku akcentu uz lasīšanas apvienojumu ar diskusiju, kā galveno tematu diskusiju centrā virzot skolas jautājumu. 

Kad visas mūsu mājās esošās grāmatas bija izlasītas, bibliotēkā ieraudzīju Ilzes Skrastiņas grāmatu “Kā iet pa skolu? Normāli”. Tā nu grāmata uz kādu laiku kļuva par mūsu ikvakara lasāmvielu. Arī jaunākajam dēlam, kuram skolas laiks sāksies tikai pēc 2 gadiem, ļoti patika klausīties mūsu sarunu, jo pēc katra stāstiņa topošais pirmklasnieks man vaicāja, vai tiešām tā varēs skolā darīt un vai arī es ko līdzīgu esmu piedzīvojusi savos skolas gados. Dalījos pieredzē, ka arī es, braucot ekskursijās, autobusā spēlēju kārtis (lai gan skolotājai tas nepatika), to, ka es nevēlējos apmeklēt nevienu skolas pulciņu, jo jau kopš bērnudārza brīvajā laikā dejoju tautisko deju kolektīvā, un arī to, kā mēs, meitenes, mājturības stundās gatavojām ēdienus un pēc tam ar tiem cienājām klasesbiedrus – puišus. Sarunas izvērtās ļoti jaukas, un dēli ar lielu aizrautību ieklausījās manos skolas piedzīvojumos. Manā atmiņā sākumskolas laiks kopumā palicis kā pozitīvs, taču pēc ikvakara pārdomām un sarunām ar dēliem sapratu, ka patiesībā tas bijis vēl aizraujošāks.


Būtu interesanti šo grāmatu lasīt kopā arī mazbērniem un vecvecākiem, jo arī viņu saruna noteikti izvērstos aizraujoša un izzinoša, turklāt, par vēl senāku laika periodu. Īpaši iesaku kopīgi ar bērniem izlasīt stāstu “Saliedēšanās spēle” – būs daudz pārrunājama.

Lai gan grāmata ir par 4. klases skolēnu Miku, stāstu var lasīt arī pirmsskolas vecuma bērniem un topošajiem pirmklasniekiem. Attēlotie notikumi ir ļoti reāli, ar nelielu humora devu, un autores ilustrācijas grāmatu brīnišķīgi papildina.


Par grāmatu “Kā iet pa skolu? Normāli” rakstniece Ilze Skrastiņa 2023. gadā saņēmusi Pastariņa prēmiju.


* Grāmatas par skolu no mūsu mājas bibliotēkas:

  • Kristīne Nestlingere. “Minīte pošas uz skolu”

  • Karolīna Roka. “Vilku skola”

  • Ingo Zīgners. “Mazais pūķis Kokosrieksts iet uz skolu”


Noderīgi: retv.lv


Skrastiņa, Ilze. Kā iet pa skolu? Normāli. Autores teksts un ilustrācijas. Redaktore Māra Lazdāne-Avota. Jūrmala: Iddea, 2022. 104 lpp. ISBN 9789934843143.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem

Recent Posts

See All
bottom of page