top of page
  • Ilze Kļaviņa

Vdovičenko, Halina. 36 un 6 kaķi



Vai varat iedomāties pilnum pilnu kaķu autobusu, palielu kaķu bērnudārza grupiņu vai pārpildītu kaķu klasi? Grāmatas varoņi tik dažādi – te ir pagraba kaķi, badakāši, krāsainie, dancotāji, kaķi no kaimiņu kāpņu telpas, mazuļi – visi kopā 36 un 6 kaķi.


Protams, katrs no kaķiem ir neatkārtojama personība! Kad vajag, viņi apvienojas, saliedējas un izdara lielas lietas. Grāmatā 42 kaķu saime savaldzina Krepa kundzi, pie kuras astaiņi negaidīti ierodas ciemos – kaķi sarunājas, spriež, strīdas, kaujas, dejo.


Asprātīgi uzrakstītā grāmata noteikti patiks ne tikai “kaķu mīļiem”. Arī es no šodienas uzlūkošu kaķus no cita skatu punkta. Tātad – grāmata gan bērniem, gan viņu vecākiem.

Ūsaini astainais stāsts par kādu visai lielu kaķu pulku lika pasmaidīt arī man, tādēļ saprotama ir daudzu bērnu sajūsma par šo grāmatu. Atgādināšu, ka šī ir arī LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2021” programmas 9+ vecumgrupas visaugstāk novērtētā grāmata – vairāk nekā 800 bērni grāmatai piešķīruši godpilno 1. vietu – tas taču ir vērā ņemams fakts!


Grāmatas autore sveicienā latviešu lasītājiem saka: “Es pateikšu, kādēļ šie varoņi patīk man. Pirmkārt, tādēļ, ka jebkurā sarežģītā situācijā viņi apvienojas un vienmēr atrod izeju. Un vienmēr iziet no tās kā uzvarētāji.”



Noderīgi: lasamkoks.lv


Vdovičenko, Halina. 36 un 6 kaķi: ūsaini astains stāsts bērniem. No ukraiņu valodas tulkojis Māris Salējs; literārā redaktore Māra Poļakova. Rīga : Latvijas Mediji, 2020. 135 lpp. ISBN 9789934158575.


Ilze Kļaviņa 2022. gada aprīļa numura iznākšanas brīdī ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra projektu koordinatore.

Recent Posts

See All
bottom of page