top of page
  • Irēna Moreino

🎧 Vidnere, Māra. Stresa menedžments


Klausies apskatu Soundcloud vai Spotify.


Aktuālo ikdienas parādību topā arvien lielāku nozīmi gūst stress, kas gluži vai ģeometriskā progresijā pieaugošiem soļiem ienāk mūsu dzīvē. Stresa klātbūtne ir visuresoša: stress darba vidē un privātajā dzīvē, stress par savu un ģimenes locekļu veselību, stress par labklājības līmeni un finansiālajiem riskiem.


Līdzās “personalizētajiem” faktoriem mūs skar ļoti būtiski ārējie objektīvie, bieži vien no mums neatkarīgie un nenovēršamie stresu radošie faktori: pandēmijas izraisītās negatīvās sekas, Ukrainas nežēlīgo kara notikumu radītā psihoemocionālā spriedze, globāla enerģētiskā krīze. Arī digitālo tehnoloģiju izmantošana un plašsaziņas mediju radītā milzīgā informācijas plūsma spēj krasi paaugstināt stresa līmeni. Minētajā kontekstā 2022. gada nogalē izdevniecībā “RaKa” klajā nākusī profesores Māras Vidneres grāmata “Stresa menedžments” uzskatāma par īpaši nozīmīgu šā brīža aktualitāšu topa saskarpunktos.


Stresa menedžments – skan mazliet neparasti, taču termins “menedžēt” jeb pārvaldīt stresu vistrāpīgāk un precīzāk ļauj izprast stresa cēloņus, regulēt stresa izpausmes un maksimāli izskaust tās no mūsu apziņas, tādējādi panākot iespējami lielāku dzīves harmoniju. Stresa menedžmenta vienoto sistēmu kopā veido pieci galvenie aspekti: ķermenis, prāts, darbs, savstarpējās attiecības un dzīves filozofija.

Stresa fenomena raksturojumam grāmatas autore pieiet ļoti strukturēti, analizējot sabiedrības psihiskās veselības depresogēnos cēloņus, izskaidrojot stresa būtību un postošās sekas uz personību. Nelielās devās stress var būt nekaitīgs un reizēm pat motivējošs virzītājspēks, turpretī ilgstošam vai strauji pieaugošam stresam vienmēr būs negatīva tendence. Neviens nav pasargāts no stresa, bet to ir iespējams pārvaldīt.


Grāmatas saturiskajā izklāstā autore galveno lomu atvēl efektīvai stresa pārvarēšanai (menedžēšanai) ar dažādu konkrētu paņēmienu palīdzību. Var minēt gan psihoterapeita iesaisti, gan dažādus individuālos paņēmienus, kā, piemēram, elpošanas vingrinājumi, dziļa neiromuskulārā atslābināšanās, meditācija u.c. Nozīmīga vieta tiek atvēlēta arī iztēles iemaņu apgūšanai, domu vadīšanai, veselīgam uzturam, kā arī pozitīvu individuālo un sociālo attiecību veidošanas principiem. Par jebkuru no minētajām darbībām tiek sniegti vērtīgi zinātniskos pētījumos balstīti ieteikumi un radoši piemēri.


“Stresa menedžments” būs noderīgs izdevums ne tikai psihologiem, psihoterapeitiem, pedagogiem, sociālajiem darbiniekiem, organizāciju menedžeriem u.c. profesiju pārstāvjiem, kuriem stress ir reāla ikdienas dzīves sastāvdaļa. Izdevumu var uzskatīt par vērtīgu rokasgrāmatu ikvienam, kurš vēlas rūpēties par savu un sev tuvāko cilvēku fizisko un psihoemocionālo veselību un labbūtību.


Noderīgi: janisroze.lv


Vidnere, Māra. Stresa menedžments: sintoniskais stresa vadīšanas modelis. Priekšvārds: Ausma Špona. Recenzenti: Dr. paed. Sandra Rone, Dr.psych. Oļegs Ņikiforovs. Rīga: RaKa, 2022. 206 lpp. ISBN 9789984464589.


Irēna Moreino ir LNB Pakalpojumu departamenta Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte.

Recent Posts

See All
bottom of page