top of page
  • Zane Bondare

Viedo māju rokasgrāmata: izglītojošā praktiskā grāmata



Lai arī par viedajām mājām dzirdēts jau agrāk, praksē tās vēl nav bieži sastopamas. Mūsu kaimiņi lietuvieši šo tēmu aktualizējuši un viedo māju priekšrocības aprakstījuši grāmatā, kura nu tulkota arī latviešu valodā. Izsmeļošais teksts papildināts ar paskaidrojošiem attēliem.


Kas īsti ir viedā (saukta arī “gudrā”) māja? Tā ir māja, kurā “visas vai daudzas mājā esošās ierīces ir savienotas vienā sistēmā un “sarunājas” savā starpā vienā valodā.” (12. lpp.).

Viedā māja ir tālvadāma, lietas ir kontrolējamas no attāluma – atrodoties citviet, jūs varat pārraudzīt, kas notiek jūsu mājās. Tā pilda mājas iemītniekiem ļoti svarīgas funkcijas (pilnu funkciju apkopojumu var aplūkot 18. lpp. publicētajā tabulā): drošības funkcijas (piemēram, perimetra aizsardzība); fiziska komforta funkcijas (piemēram, saules gaismas kontrole, lai novērstu pārkaršanu); komforta funkcijas (video sistēmu un dažādu viedo displeju vadība) un taupīšanas funkcijas (optimāla gaismas avota kontrole un enerģijas taupīšana).


Kādas vēl ir šo māju iespējas? Kādus viedus risinājumus ieviest, būvējot vai iekārtojot savu māju? Kas jāņem vērā, domājot par iekštelpu mikroklimatu, apgaismojumu, drošības sistēmām, komforta aprīkojumu u.c.? Grāmatas desmit nodaļās autori sniegs atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem, atklājot viedo māju ieguvumus.



Noderīgi: eglobuss.lv


Viedo māju rokasgrāmata: izglītojošā praktiskā grāmata. Autori: Algimantas Andriušis, Rytis Daraškevičius, Virginijus Kaupas, Mindaugas Lubys. Viļņa: Supernamai, 2024. 400 lpp. ISBN 9786098270143.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste



Recent Posts

See All
bottom of page