top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

Zandere, Inese. Putni mūs redz



Jaunā grāmata nedaudz atgādina mūzikas lādīti – atver debeszilos vākus, kurus rotā mājup vai prom uz siltajām zemēm lidojošie putni, un nonāc dažādu skaņu ieskautā pasaulē. Te čivina, vidžina, brēc un klaigā, – te notiek dzīve, tikpat dinamiska un notikumiem bagāta kā mūsējā.


Putni man ir mīļi jau kopš bērnības, un mīļa ir arī šī grāmata. Tā līdzinās putnu enciklopēdijai, kurā tik dažādos dziedoņus ieraugi gan burvīgās ilustrācijās, gan atpazīsti dzejoļos. Tie nebūt nav vienkārši dzejoļi, drīzāk gan skanīgi stāsti par putniem, kuros iekodētas katram lidonim raksturīgākās (brīžiem arī tik cilvēciskās) iezīmes.

Re, “putniņš kam jaunas biksītes kājās/ cīrulis pārnācis tēvu tēvu mājās/ redzot kā mežmalā pumpuro zari/ vītero priecīgs par pavasari” (9. lpp.), “asti mētā manā sētā/ cielavpaps” (30. lpp.), čunčiņš “ar mazām nagliņām pavasarī/ viņš skanīgu teikumu latviski būvē:/ čuņ-čiņ čuņ-čiņ čuņ-čiņ!” (36. lpp.).


Ar šo grāmatu rokās var doties dabā un vērot putnus – sev apkārt un dzejoļos. Lappusēs var meklēt dzejoļus par sev mīļākajiem putniem, var lasīt dzejas rindas par vēl neiepazītiem dziedoņiem. Un tik daudz skanīgu balsu šajās lappusēs! Vai, dzirdot putnu dziesmas dabā, mēs aizdomājamies, kā tās varētu pierakstīt uz papīra? Bet dzejniece to zina un skanīgos izsaucienus ievij vēl skanīgākās dzejas rindās (jāuzsver, ka Inese Zandere trīsdesmit gadus ir arī Ornitoloģijas biedrības biedre).


Ir dzejoļi, kuros uzburtas brīnišķīgas dabas gleznas (“pavasaris vēja virvi vij no zila gaisa/ mākonīši akrobāti gaisa skūpstus kaisa” (10 .lpp.)), ir draiski un arī dzīves nopietni dzejoļi, atklājot, ka dabā tās iemītnieku ikdiena ne vienmēr ir gaiša un priecīga (“ķīvītes dzīvīti izēdusi/ lapsa pa lauku aizlavās klusi” (18. lpp.)). Ir arī dzejoļi–skaitāmpantiņi (“graudiņi graudiņi viens div trīs/ rudzi griķi zirņi un viens rīss // putniņi graudiņus apēdīs/ mednieki putniņus sagūstīs // putniņi medniekus piemānīs// putniņi aizbēgs viens div trīs” (40. lpp.).

Cik daudz dažādu putnu dziesmu skan zilajā debesu jumā, tik dažādi ir arī šie dzejoļi.


Kāda gan būtu pasaule bez putniem? Bezgala klusa un skumja. Šī grāmata ļauj būt kopā ar spārnotajiem draugiem ikvienā gadalaikā un diennakts stundā (starp citu, vai saskaitīji, cik daudz dažādu putnu mājo lappusēs?). Tā aicina priecāties par dabu, iepazīt to un iemīlēt tās daudzkrāsaino bagātību tieši caur putnu balsīm.Mēs neesam vieni – putni uz mums nolūkojas no augšas, “viņi zina, cik aizraujoša/ ir cilvēku vērošana”. (..) / Viņi saskaita mūs pie barotavām./ Ja mūsu te nav, putni saprot –/ tie bija caurceļotāji.” (55. lpp.).



Noderīgi: www.lsm.lv / lr1.lsm.lv


Zandere, Inese. Putni mūs redz. Ilustrāciju autore Aleksandra Runde. Teksts autores redakcijā. Rīga: liels un mazs, 2023. 58 lpp. ISBN 9789934574801.


Inga Kaļva-Miņina ir grāmatu blogere, žurnāliste, literāte


Recent Posts

See All
bottom of page