top of page
  • Ingrīda Peldekse

Čaupova, Ruta. Jānis Aivars Karlovs



Izcilās tēlniecības speciālistes Dr. art. Rutas Čaupovas monogrāfija par tēlnieku Jāni Aivaru Karlovu (1939) ir viens no retajiem jaunāko laiku pētnieciskās literatūras piemēriem tēlniecības izvērtēšanā.


Karlovs pārstāv to tēlnieku paaudzi, kuras radošā spēka gadi vadīti Padomju Latvijā, tāpēc monogrāfija paver gan panorāmisku ieskatu Latvijas tēlniecības jomā kopš 20. gadsimta 70. gadiem, gan ieskicē personisku mākslinieka ģimenes stāstu.

Latviešu modernās tēlniecības stila pārstāvis Karlovs strādā monumentālajā tēlniecībā, stājtēlniecībā, kā arī veido mazās formas, savas ieceres īstenojot akmenī, tostarp Somijas granītā, bronzā, vara kalumā, šamotā un kokā. Kopš 1968. gada tēlnieks piedalās izstādēs, semināros un simpozijos; kopš 1973. gada viņš ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Karlova mūža ieguldījums novērtēts ar Triju zvaigžņu ordeni (2008).


Tēlnieka Karlova monumentālie darbi ir iekļāvušies gan pašmāju, gan ārzemju publiskajā telpā: Latvijā – Rīgas pils laukumā “Bārenīte” (2008), Jelgavā strūklaka “Trīsvienība” pie Sv. Trīsvienības baznīcas (2013), Ogrē “Baltā cielava” (2013), Pļaviņu novadā ”Smaile senču piemiņai” (2017), Salaspils novadā TEC-2 apkārtnē ”Strēlnieks“ (Loka šāvējs) (1981), Suntažos “Svešumā dzītajiem 1941.1949.” (1991), Tīnūžos “Varoņu altāris” (2005), kā arī ārzemēs – ASV, Holandē, Krievijā, Slovēnijā un Vācijā.


Monogrāfijā iekļauts plašs ilustratīvais materiāls; tas ir papildināts ar publikāciju bibliogrāfiju un nozīmīgāko darbu sarakstu, kā arī izstāžu, semināru un simpoziju uzskaitījumu.





Ingrīda Peldekse 2022. gada maija/jūnija numura iznākšanas brīdī LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas galvenā bibliogrāfe.


bottom of page