top of page
  • Anna Iltnere

Čivle, Agnese. Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā



Man ir tā laime ar grāmatas autori, mākslas un arhitektūras apskatnieci Agnesi Čivli, būt pazīstamai jau daudzus gadus. Atceros, kā reiz, pārceļoties uz jaunām mājām, viņa pētīja pilsētas ielas un ieliņas, aizrautīgi man stāstīja, cik interesantas mājas, žogus un pat vēja rādītājus atradusi, un sapņoja reiz uzrakstīt par to visu grāmatu. Par to, ko pilsētvidē var pamanīt, ja rūpīgi vēro detaļas, un kāds aiz tā visa ir stāsts. Kad piedzima meita, Agnese apjauta, ka grāmata par arhitektūru ir jāraksta bērniem. Toreiz vīkstījās vien ideju pumpuriņš, kas nu ir uzplaucis skaistā grāmatā.


Varbūt tā nebūtu noticis, ja Agnese nebūtu satikusi Dainu. Pateicoties Dainas Ēķes bagātīgajai pieredzei gan pedagoģijas, gan grāmatniecības un bērnu raidījumu jomā, kā arī ilustratores talantam, autores stāsts atdzīvojas, un grāmata ir tapusi koša un ievelkoša. Gribētos pat teikt – seksīga, bet laikam par bērnu grāmatām tā nesaka.


Galvenie grāmatas varoņi ir Arhitekte un Putns. Teksta formāts ir dialogs – bērnam labi atpazīstamā komiksu vai pat drīzāk “vacapa” tērzētavas burbuļu veidolā. Zinošā Arhitekte un zinātkārais Putns, kuram ir virkne atklātu jautājumu, dodas ceļojumā cauri Eiropas arhitektūras stiliem un ievērojamākajām pērlēm. Krāšņie zīmējumi (kuros ieslēptas arī autores) rosina pētīt, pamanīt, saprast. Grāmata dalīta nodaļās pa stiliem – no renesanses līdz postmodernismam.

Franču arhitekts, mākslinieks, bērnu grāmatu autors un visnotaļ iedvesmojošais vizionārs Tomi Ungerers, kurš ar jauneklīgu degsmi nodzīvoja līdz sirmam vecumam, reiz teica, ka bērniem ir jāmāca bagātīga valoda, ka pasaule ir jānosauc ļoti precīzi. Ir jāciena mazs bērns un nevis jānonivelē apkārtne līdz “akmenim”, “putnam” un “puķei”, bet jau no pirmajām dienām ir jāsaka “kvarcīts”, “sudrabkaija”, “margrietiņa” u.tml. Protams, ja vien vecāki kam tādam ir gatavi. Tieši šāds grāmatas “Spārnotais ceļojums” trumpis ir mana prieka topa augšgalā. Autore nevairās izmantot it kā sarežģītus terminus un tūdaļ tos viegli paskaidrot. Ticiet man, bērnus spārno iespēja apgūt interesantus vārdus. Un ne tikai bērnus.


Ikvienā no mums mīt gan zinošā Arhitekte, gan zinātkāri nezinošais Putns.


Paldies autorēm par ceļojumu!



Čivle, Agnese. Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā: ilustratīvs ceļvedis mazajiem nākotnes arhitektūras veidotājiem. Ilustrāciju autore Daina Ēķe. Literārā redaktore Gunta Miheloviča. Mākslinieciskais salikums: Adriāns Toms Kulpe. Rīga: Droši un Koši, 2023. 80 lpp. ISBN 9789934239304.


Anna Iltnere ir "Literatūras ceļveža" korektore un www.literaturascelvedis.lv administratore, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore.

Recent Posts

See All
bottom of page