top of page
  • Zane Bondare

Autoimūno slimību ārstēšanas ceļvedis



“Medicīnas apgāds” ir izdevis monogrāfiju, kurā autoimūno slimību ārstēšana apskatīta no Rietumu un Austrumu medicīnas skatpunkta. Monogrāfijas autors Edgars Vasiļevskis un līdzautori Nataļja Kurjāne, Viktorija Ķēniņa, Guna Vilka, Marina Arisova, Guna Bīlande un Armands Brants to veltījuši cilvēkiem, kuri sirgst ar autoimūnajām slimībām, viņu tuviniekiem, kā arī ārstiem un medicīnas studentiem.


Lai cīnītos ar autoimūnajām slimībām (biežāk sastopamo slimību nosaukumi apkopoti grāmatas 30. lpp.), jābūt lielai pašu slimnieku iesaistei, jābūt gataviem mainīt dzīvesveidu un paradumus.


Autors, kurš arī pats saskāries ar autoimūnu slimību, ir pētījis, meklējis un atradis veidus, kā šīm slimībām pretoties un kā tās ārstēt iespējami iedarbīgāk. Izdevumā aplūkotas gan Rietumu, gan Austrumu medicīnas metodes autoimūno slimību ārstēšanā, īpašu uzmanību pievēršot integratīvajai medicīnai, kurā tiek izmantota dažādu ārstēšanas metožu kombinācija.

“Tajā [integratīvajā medicīnā – apskata autores piezīme] apvienotas tradicionālās veselības aprūpes pieejas (piemēram, medikamenti un psihoterapija) un papildu terapijas (piemēram, akupunktūra un joga). Integratīvā medicīna, tāpat kā klasiskā Rietumu medicīna, izmanto uz pierādījumiem balstītu pieeju, lai ar pēc iespējas drošākām un efektīvākām metodēm uzlabotu jūsu veselību un labsajūtu.” (19.lpp.) Izdevumā arī izstāstīts, kā ar autoimūnajām slimībām strādā komplementārā medicīna, Ķīnas medicīna, ājurvēdas medicīna un osteopātija. Izskaidrots, kāda ir uztura loma šo slimību pacientu ikdienā, kādus uztura paradumus ieviest, neaizmirstot arī par citiem veselīga dzīvesveida paradumiem – būt fiziski aktīviem, ievērot pilnvērtīgu miega režīmu, mazināt stresu.


Apskata noslēgumā – autoru komandas citāts: ““Bumba ir jūsu laukuma pusē” un ir pienācis laiks uzņemties daļu atbildības par notikumiem šajā spēlē.” Izdevumā apkopotā vērtīgā informācija būs palīgs ceļā uz veselības stiprināšanu. Tikai jāatceras – jums jābūt klātesošiem. Lai izdodas!


Noderīgi: www.rsu.lv / xtv.lv


Autoimūno slimību ārstēšanas ceļvedis: ievads integratīvajā un holistiskajā medicīnā ārstam un pacientam. Autori: Dr.med. Edgars Vasiļevskis, Dr.med. Nataļja Kurjāne, Dr.med. Viktorija Ķēniņa, Dr. Guna Vilka, Mg.sc.sal. Marina Arisova, Mg.oec., Mg.sc.sal. Guna Bīlande, Dr. Armands Brants. Zinātniskie recenzenti: Dr.habil.med. Indulis Vanags, Dr.habil.med. Ināra Logina; literārā redaktore Daina Freimantāle; vāka māksliniece Iveta Bambere; priekšvārds: Dr.med.h.c. Pēteris Apinis, Dr.med.habil. Nikolajs Nikolajevs. Rīga: Medicīnas apgāds, 2023. 135 lpp. ISBN 9789934573316.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste

Recent Posts

See All
bottom of page