top of page
  • Līga Goldberga

Epnere, Ieva. Rīgas cirks = Riga circus



Grāmata “Rīgas cirks” atspoguļo mākslinieces Ievas Epneres veidoto fotogrāfiju sēriju, ar kuru viņa sāka strādāt 2004. gadā pēc Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas.


Četru gadu garumā Epnere dokumentēja cirka mākslinieku darba ikdienu Rīgā un izrādēs citur Latvijā. Fotogrāfijās redzami izrāžu skati, cirka mākslinieku portreti brīžos pirms iziešanas uz skatuves un treniņos.

Ņemot vērā to, ka kopš 2018. gada Latvijā ir aizliegta savvaļas dzīvnieku dresēšana un izmantošana cirka izrādēs, Epneres fotosērija laika gaitā kļuvusi par aizgājušai tradīcijai veltītu dokumentālu stāstu.


Izdevums “Rīgas cirks” ir laikmetīgās mākslas projekts un vērtīgs ieguvums Latvijas fotogrāmatu klāstam. Taču tā auditorija ir ne tikai fotogrāfijas un mākslas, bet arī cirka kultūras un nesenās vēstures interesenti.

Grāmatas albuma daļu papildina trīs esejas. Mākslas zinātniece Anita Vanaga īsi iezīmē Epneres biogrāfijas punktus, kas veidojuši viņas mākslas valodu, un padziļināti pievēršas cirka mākslas vēsturei, koncentrējoties uz Eiropas kultūrtelpu, Rīgas cirka dibināšanai, tā darbībai 20. gadsimta politiskajās sistēmās, kā arī cirka liktenim pēdējās desmitgadēs. Savukārt angļu rakstnieks Toms Makārtijs (Tom McCarthy) filosofiskā esejā konceptualizē cirku kā kultūras fenomenu, bet kuratore Zane Onckule apraksta projekta attīstību kopš 2004. gada līdz grāmatas izdošanai.


Epnere ir multidisciplināra māksliniece, kura strādā fotogrāfijas, instalācijas un video medijos, pētot sociālus procesus sabiedrībā, kā arī ar identitāti un tradīcijām saistītas tēmas. Māksliniece piedalās grupu un solo izstādēs Latvijā un pasaulē kopš 2003. gada, saņemot starptautiskas un vietēja mēroga mākslas balvas. Arī fotogrāfiju sērija “Rīgas cirks” ir eksponēta izstādēs vairākās valstīs. Darbu pie fotogrāmatas Epnere uzsāka 2019. gadā Vācijas rezidencē ar Berliner Künstlerprogramm des DAAD stipendijas palīdzību. Ar fotogrāmatu saistītā izstāde “Cirks zem kupola” (2021), kas norisinājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē, nominēta “Purvīša balvai 2023”.



Noderīgi: fotokvartals.lv


Epnere, Ieva. Rīgas cirks = Riga circus. Tulkotāja Ieva Lešinska. Berlin: Bom Dia Boa Tarde Boa Noite, 2020. 189 lpp. ISBN 9783964360328.


Līga Goldberga 2022. gada marta numura iznākšanas brīdī ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra Mākslas lasītavas galvenā bibliogrāfe.


Recent Posts

See All
bottom of page