top of page
  • Zane Bondare

Hānbergs, Ēriks. Trīs tējkarotes cukura



Lai lasītājiem izstāstītu stāstu par Latvijas cukuru, rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs rūpīgi apzinājis pieejamās publikācijas periodikā, kas saistītas ar šo “saldo” tematiku. Arī tās citētas grāmatā ar nosaukumu “Trīs tējkarotes cukura”. Bet Hānberga stāsts nav tikai par ikdienas uzturā grūti aizvietojamo pārtikas produktu. Stāsts ir arī par cukurbietēm, no kuru saknēm tiek iegūts cukurs, to audzēšanu, nodošanu pārstrādei fabrikā, kā arī par Latvijas cukurfabrikām un to darbību. Šīs, īpaši grāmatai atlasītās publikācijas – laika liecības – stāstu dara spilgtu, ļaujot atskatīties pagātnē.


Autors atzīmē, ka izdevumā atainots laikposms “no pirmās līdz pēdējai cukurbietei”.

Publikācijās netrūkst ne dažādu faktu, ne viedokļu, ne notikumu (arī kuriozu – piemēram, 135. lpp. iesaku izlasīt saistoši aprakstīto notikumu ar cukura zagli), saistītu ar cukurrūpniecību un tās lomu Latvijas saimnieciskajā dzīvē. Izdevumā iekļautas arī fotogrāfiju, plakātu un gleznu reprodukcijas. Domāju, ka nekļūdīšos, teikdama, ka bezgala garās, nezālēm aizaugušās cukurbiešu vagas kopš bērnības atmiņā palikušas daudziem (vismaz nostāstus par tām ir dzirdējis ikviens). Arī Hānbergam ir savs “biešu stāsts” – to lasiet grāmatā!



Noderīgi: janisroze.lv


Hānbergs, Ēriks. Trīs tējkarotes cukura. Atbildīgā redaktore Liene Zundure. Rīga: Jumava, 2023. 248 lpp. ISBN 9789934206160.


Zane Bondare ir LNB Pakalpojumu departamenta Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavas informācijas speciāliste

Recent Posts

See All
bottom of page