top of page
  • Anna Iltnere

Krēsliņa, Dace. Pasaka par jūras dziesmu



Jūra un dziesma ir tandēms, kas jūras tematikas grāmatu plauktos “uzpeld” bieži. No sengrieķu sirēnām, kuras dziedāja, lai ļaunprātīgi vilinātu jūrniekus, līdz jūrnieku dziesmām, lai vienā ritmā veiktais smagais monotonais darbs kā tauvu vilkšana un citi ritētu raitāk un jestrāk. Arī pati jūra ir nebeidzama šalkoņa, ko nereti sāk gribēties tulkot… un kur vēl jūras putnu klaigas un pārpasaulīgās vaļu dziesmas. Jūra skan. Un arī cilvēku radītā pasaule ap jūru skan: dobji taurē kuģi un biezas miglas apstākļos skumji hipnotiski signalizē miglas taures.


Daces Krēsliņas “Pasaka par jūras dziesmu”, kuru autore – zvērināta advokāte – ir gan sarakstījusi, gan krāšņi ilustrējusi, ir par dziesmu, kuru kādai Zvejniekmeitai iemāca zemūdens pasaules radības: jūras valdnieks un viņa pavalstnieki. Dziesma, kas stāsta par jūru un kā tā jūtas. Dziesma, kas ciematnieku satumsušajos skatos pamazām atgriež mirdzumu.


Grāmatai piemīt pasaules elpa un cilvēka mēroga nobeigums. Ilustrācijas šķiet tik atsvaidzinoši pasakainas, ka jādomā – arvien vairāk juristiem būtu jāsāk pievērsties bērnu literatūrai :) Ļoti labi varu iztēloties šo grāmatu pasaules tirgū: uzburtā vide ir kosmopolīta, pat dienvidnieciska, stāsts – reizē mitoloģisks un laikmetīgs (ekoloģija).

Jau iepriekš atvainojiet, ka ieskicēšu stāsta beigas. Pat ja šī ir pasaka, Zvejniekmeita tomēr nejaudā ar vienu skaistu dziesmu visu ciematu vest pie prāta un atturēt no jūras izzvejošanas, būvējot arvien varenākus kuģus, kas spēj doties ceļā arī postošā vētrā. Bet viņa turpina ienirt dzelmē, apgūt jaunas dziesmas un dziedāt tās, neraugoties ne uz ko, un pa vienam vien kāds tomēr sadzird un atmostas no negausības un alkatības.


Lai arī grāmatu lasīju priekšā jaunākajam dēlam (kurš izteica uzslavas par ilustrācijām, jo īpaši – kā tāda paša izmēra lappusē kā citas var uzzīmēt kuģi, kurš tiešām liekas neiedomājami milzīgs!) – pasakas morāle sasildīja, pirmkārt, mani. Pasaulē, kur reizēm liekas, ko gan ar savām mazajām rociņām tu iespēj vērst par labu, Dace Krēsliņa iedvesmo, ka arī no sirds izdziedāts maģisks mazumiņš var kādam atvērt acis.




Noderīgi: dotta.lv


Krēsliņa, Dace. Pasaka par jūras dziesmu. Autores teksts, ilustrācijas un dizains. Rīga: Zvaigzne ABC, 2024. 31 nenumurēta lpp. ISBN 9789934322259.


Anna Iltnere ir LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore un tīmekļvietnes www.literaturascelvedis.lv administratore

Recent Posts

See All
bottom of page