top of page
  • Ingrīda Peldekse

Čaupova, Ruta. Profesionālā tēlniecība Latvijā: ievirzes, personības, notikumi



Mākslas zinātnieces, Dr.art. Rutas Čaupovas (1939) grāmatas “Profesionālā tēlniecība Latvijā” apakšvirsrakstā ietvertie jēdzieni – ievirzes, personības, notikumi – ar lielu precizitāti ļauj lasītajam labāk izprast un vieglāk orientēties tēlniecības norisēs.


Par tēlniecības Bībeli nodēvētais izdevums piedāvā panorāmisku ieskatu Latvijas profesionālajā tēlniecībā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

20. gadsimta pirmsākumiem raksturīgi ir uzkrātie iespaidi un prasmes; personības spēka izpausmes bija raksturīgas 20. gadsimta 20. un 30. gadiem, tēlniekiem gūstot panākumus un veidojot piederības sajūtu Latvijai. Grāmatā ietverts detalizēts pārskats pār tēlniecības attīstību Latvijā padomju periodā – pēc Otrā pasaules kara līdz pat atvērtākai videi tiešā un pārnestā nozīmē 60. gadu otrajā pusē un 70. – 80. gados.


Monogrāfijas autore ir precīzi raksturojusi arī mūsu valsts tēlniecību pēc neatkarības atjaunošanas, izceļot 90. gadu un turpmākā perioda stilistiskas iezīmes. Grāmatā piedāvāts arī ieskats publiskās telpas veidojošajos aspektos no laikmetīgas uztveres viedokļa, kā arī dokumentētas Rīgas Tēlniecības kvadriennālēs uzkrātās pieredzes izpausmes pilsētvidē.

Monogrāfijas 500 lappusēs iekļautais vizuālais materiāls piedāvā ceļojumu laikā – atsaucot atmiņā gan pagātnē notikušas izstādes, gan mākslas notikumus pilsētvidē, gan arī aicina novērtēt muzejos glabātās vērtības.



Čaupova, Ruta. Profesionālā tēlniecība Latvijā: ievirzes, personības, notikumi. Dizains, makets: Ivo Grundulis. Rīga: Neputns, 2023. 518 lpp. ISBN 9789934601712.


Ingrīda Peldekse ir LNB Speciālo krājumu departamenta Mākslas un mūzikas centra mākslas krājuma eksperte.


Recent Posts

See All
bottom of page