top of page
  • Inga Kaļva-Miņina

Žeļeznova, Darja. Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi


Bērnu grāmatas mēdz būt īpašas ar to, ka par to galvenajiem varoņiem var kļūt dažādi tēli – pat tādi, par kuriem mēs, pieaugušie, iepriekš nemaz nebūtu iedomājušies, ka tie var dzīvot savu dzīvi, vērot un just pasauli līdzīgi kā mēs. Ukraiņu rakstnieces Darjas Žeļeznovas grāmata “Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi”, kas ir autores debija bērnu literatūrā, ļauj ielūkoties apavu pasaulē. Jā, arī apavi redz, domā un pļāpā gluži kā cilvēki, dodas ikdienas darbos (protams, kopā ar saviem saimniekiem – cilvēkiem), ir gan izpalīdzīgi, gan steidzīgi, gan nebēdnīgi, gan apdomīgi.


Šoreiz grāmatas lappusēs atklājas divu jauku sandalīšu – Kreisiņas un Labiņas – piedzīvojumi (manuprāt, abām sandalītēm ir brīnišķīgi vārdi, kuros, starp citu, iekodēts arī viņu raksturs). Jā, lai arī virsrakstā atspoguļojas tikai vienas sandalītes vārds, patiesībā grāmatā darbojas abas māsiņas. Tā kā Kreisiņa ir tā, kuras dzīvē visbiežāk atgadās dažādi piedzīvojumi, viņa šoreiz izvirzījusies stāstu priekšplānā. (Protams, lappusēs parādīsies arī citi tēli, piemēram, tādi apavi kā sandales, kurpes, kedas un zābaki un viņu saimnieki – cilvēki.)


Grāmatā apkopoti pieci stāsti, kurus ievada mātes un bērna saruna pirms gulētiešanas. Mamma stāsta par sandalīšu piedzīvojumiem, un, kad stāsts ir beidzies, ar savu atvasi pārrunā tikko dzirdēto. Katrs piedzīvojumiem piepildītais stāsts nes sev līdzi vērtīgas atziņas, ko ieteicams atcerēties mazajam lasītājam (klausītājam). Šķietami ikdienišķajās situācijās, kurās nonāk sandalītes, bērns var ieraudzīt arī pats sevi. Nevēlēšanās iet gulēt, apmaldīšanās, skaudība un skopums, vēlme uzvarēt sacensībās – šie ir vien daži temati, kas pēc katra izlasītā stāsta rosina jaunas sarunas par bērna pieredzēto un izjusto.


Grāmatas lappuses ir labestības un sirsnīga mīļuma piepildītas – tas izpaužas gan mammas un bērna sarunās, gan arī sandalīšu stāstos, kuros iekodētas vērtīgas dzīves mācības, mudinot bērnu izaugt par labu cilvēku.

Ir jābūt pieklājīgam, nevajag strīdēties, ir slikti apsmiet otru, ar brāli vai māsu ir jāsadzīvo draudzīgi un jādalās arī ar vismīļākajām lietām – šie un citi atgādinājumi neuzbāzīgi ieausti stāstos. Sirsnīga un gudra grāmata, kas atgādina par svarīgāko – labestību, draudzību, cieņu, pieklājību, arī drosmi.


Mākslinieces Marinas Heniņas ilustrācijām piemīt ne tikai labsirdīgums, bet arī dzīvīgums. Šķiet, apavi, katram no kuriem piemīt savs raksturs, lappusēs atdzīvojušies un aicina lasītāju savā pasaulē – pēc grāmatas izlasīšanas noteikti gribēsies papētīt mājās mītošos apavus.


Katrai grāmatai ir savs tapšanas stāsts, bet šoreiz tas ir jo īpašs. Grāmatas “Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi” pirmās nodaļas autore uzrakstījusi pirms vairāk nekā 10 gadiem Ukrainas pilsētā Mariupolē, kur tolaik dzīvoja kopā ar ģimeni.

Savukārt abu sandalīšu pieaugšana notikusi un nākamās nodaļas tapušas jau Rīgā. Austrumukrainas literārajā konkursā «Кальміус» grāmata novērtēta ar 1. vietu kategorijā “Proza bērniem”.


Noderīgi: zvaigzne.lv


Žeļeznova, Darja. Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi. No ukraiņu valodas tulkojusi Oļesja Burkevica. Māksliniece Marina Heniņa. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 66 lpp. 9789934314094.


Inga Kaļva-Miņina ir žurnāliste, literāte un grāmatu blogere

Recent Posts

See All
bottom of page