top of page
  • Madara Freivalde

Hinrikusa, Kadri. Katrīna un zirņi



Igauņu rakstniece Kadri Hinrikusa uzrakstījusi stāstu par deviņus gadus veco Katrīnu, meitenes vasaras piedzīvojumiem un kādu īpašu notikumu, kurš meitenes dzīvi pamatīgi sagroza kājām gaisā. Lai gan grāmatas pieteikumā minētais fakts par tēta aiziešanu no ģimenes atbilst patiesībai, Katrīnas tētis nav miris, bet aizgājis tiešā nozīmē, turklāt – pie citas sievietes.


Šis ir stāsts par vienu no daudzajiem gadījumiem, kad divi cilvēki vairs nespēj vai neprot dzīvot kopā, tādējādi atstājot ģimeni, arī bērnus.

Lai arī grāmatā tiek aktualizēta svarīga, bet ne pārāk bieži apspriesta un visai neērta tēma, zem kuras slēpjas bērna neziņa un neizpratne par notikušā iemesliem, situācija ir brīnišķīgi aprakstīta, ilustrēta un arī jautriem piedzīvojumiem bagāta. Interesanti arī tas, ka šī stāsta galvenā varone ir meitene, kurai patīk kāpelēt pa kokiem, mesties piedzīvojumos un darīt citas lietas, kas nav gluži tipiskas meitenēm.


Lai gan grāmata ir piesātināta piedzīvojumiem, tās galvenā varone laiku pa laikam tomēr aizdomājas, piemēram, vai mammai atradīsies pietiekami daudz laika savai meitai, vai mamma savas aizņemtības dēļ neaizmirsīs atnākt no darba un, galu galā – vai arī mamma nepārcelsies uz kādu citu vietu, gluži kā tētis?


“Ja tēti var pārcelties uz citurieni, mēs arī varam.” Tieši tik patiesi ir bērni. Katrīna ar Martinu (kurš, starp citu, ir Katrīnas tēta jaunās draudzenes dēls) seko pieaugušo piemēram un sāk celt savu mājiņu Katrīnas piemājas kokā.


Bērni ļoti ieklausās pieaugušajos, diemžēl, pieaugušie to ne vienmēr pamana. Vai mēs, pieaugušie, savos bērnos gana ieklausāmies?

Jau grāmatas sākumā Katrīna secina, ka viņas domas neviens nejautā, turklāt, meitene labi apzinās, ka viņas mamma allaž ir aizņemta, pārāk daudz laika velta darbam. Vecākiem bieži vien liekas, ka viņi ir klātesoši, taču bērni to saredz citādāk.


Igauņu autores stāsts ir par paaudžu satikšanos, piedzīvojumiem, netieši atvēlēta vieta arī vēsturiskiem notikumiem. Arī par pieaugošo dīvainībām, mazajiem ikdienas priekiem, bet visa pamatā – par vēlmi izzināt un piedzīvot pasauli. Un reizēm nav nemaz tik būtiski, vai tu esi bērns vai pieaugušais.


Izbaudīsim laiku kopā ar bērniem, katru dienu viņus cieši skausim, ļausim viņiem piedzīvot neaizmirstamu bērnību!


Noderīgi: zvaigzne.lv


Hinrikusa, Kadri. Katrīna un zirņi. No igauņu valodas tulkojusi Daila Ozola. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 80 lpp. ISBN 9789934315992.


Madara Freivalde ir LNB Attīstības departementa Bibliotēku attīstības centra nozares speciāliste darbā ar bērniem un jauniešiem

Recent Posts

See All
bottom of page