top of page
  • Anna Iltnere

Ikstena, Nora. Jōna


Mana drauga draugs (kā sākas daudzi neticami stāsti) pirms trim gadiem vasarā nejauši nonāca neuzmanīga kuprvaļa lielajā mutē. Viss beidzās labi (vaļi neēd cilvēkus) un pierādīja to, cik tomēr skaista un brīnumaina ir šī nojūgusies pasaule. Arī Noras Ikstenas “Jōna” to apliecina.


Grāmata ir reizē laikmeta lieciniece, silta vēstule un ticama pasaka par to, ko mēs visi piedzīvojam realitātē: pandēmija, karš un dabas piesārņojums, bet arī ikdienas solis, sapņi un mīlestība. Kā mazu zilu bībelīti gribas to glabāt pie gultas. Un tās smaržas, garšas, sajūtas un tēlus arī. Jo īpaši – veco un gudro zvejnieku.

Galvenie stāsta varoņi ir divi: “ūdeņu milzis un sauszemes gājējs” – zilais Valis okeāna plašumos un ēdienu piegādes kurjers Jona, jauns puisis, kurš diendienā ar milzīgu mugursomu plecos minas pa kādas vārdā nenosauktas silto zemju pilsētiņas ielām okeāna krastā. Viss rit savu ierasto gaitu – gan Jonam, gan Valim – līdz pamazām tos abus pārņem spēcīga sajūta, ko rakstniece nodēvē par jōnu. Tā sajūta, kas ir lielāka par mums, kas ir viņpus ikdienas gabaliņiem, kas mūs var gan laimē spārnot, gan ieraut melanholijā. Neizskaidrojamās sajūtas vadīti abi varoņi maina savu ikdienu, līdz satiekas.


Jona ir vienkāršs puisis, kuram patīk viņa pilsētiņa un ierastā ikdiena. Viņš vēro cilvēkus it kā no malas, valkā veclaicīgu rokas pulksteni un rūpējas par savu kafijas krūzīti. Ik pa brīdim dienas steigā Jonam rodas iespēja pastāvēt pie neprātīgi skaistā okeāna, kas ir viņa mīļākā vieta, un pat dzirdēt vaļa dziesmu. Cauri pandēmijas laikam kurjers turpina piegādāt ēdienu, bet, kad mājsēde beidzas, nāk jaunas likstas, un pilsētā ieplūst “pagaidu cilvēki”, kuru mājas plosa karš. Vienā “pagaidu meitenē” Jona iemīlas, līdz meitene, neko nesakot, nozūd. Vai pamest pilsētiņu un ierasto ikdienu un doties viņu meklēt? Tikmēr okeāna dzīlēs vientuļais zilais Valis meklē savu vienīgo Valeni, kura, iespējams, reiz devusi viņam pēcnācēju.


Ir gandrīz neiespējami lasīt “Jōnu”, abstrahējoties no rakstnieces dzīvesstāsta. Vajadzētu jau mācēt nejaukt autora biogrāfiju ar to, ko viņš vai viņa rada. Un tomēr liekas, ka Ikstenas 2023. gada oktobrī rakstītais grāmatas pēcvārds, globāls un intīms reizē, apliecina, ka “Jōna” ir ļoti īpaša grāmata arī Norai.


Noderīgi: www.lsm.lv / lr1.lsm.lv


Ikstena, Nora. Jōna. Mākslinieks Jānis Esītis. Rīga: Dienas Grāmata, 2023. 168 lpp. ISBN 9789934636011.


Anna Iltnere ir "Literatūras ceļveža" korektore un www.literaturascelvedis.lv administratore, LNB Attīstības departamenta Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore.

Recent Posts

See All
bottom of page