top of page
  • Sigita Kušnere

Latviešu rakstnieku kaķu stāsti



Stāstu krājumam nav norādīts sastādītāja vai sastādītājas vārds. Zinot, kurš veidojis krājumu, nereti var izdarīt secinājumus par kopējo ieceri vai vismaz nojaust tekstu izvēles kritērijus un atlases principus. Šī krājuma stāsti un to kārtojuma struktūra pirmajā brīdī var samulsināt, jo līdzās stāsta žanra kanonā veidotiem visnotaļ kvalitatīviem darbiem ieraugāmi arī didaktiski pamācoši teksti un pārspīlēta vēlme ieviest kaut ko jaunu latviešu stāsta tradīcijā vai arī jau sen zināmu, vietumis pat klišejisku, paņēmienu atkārtošana.


Un tomēr savā nevienmērībā krājums kopumā noteikti uzrunās “kaķu cilvēkus” un, cerams, arī kādu “suņu cilvēku”, jo stāstu vienojošais elements ir nemainīgas vērtības – iejūta, sirsnība un nedaudz gaišu skumju.

Kā krājuma veiksmi gribētos izcelt Ilzes Eņģeles stāstu “Randiņš” un Zanes Zustas “Polo un blusa” – tiem abiem ir kāda saistība ar blusām. Vienā gadījumā tieša – Zanes Zustas stāstā darbojas nevis parasta blusa, bet pati blusu princese Trūdija. Toties Ilzes Eņģeles stāstā kaķenes Fices viltīgā daba atsauc atmiņā Jāņa Ezeriņa lielisko noveli “Kādas blusas stāsts”. Kā labskanīgs akords uztverams krājuma noslēdzošais darbs – Kristīnes Ilziņas stāsts “Dejotāja jaunā dzīve” –, kas nevilšus liek uzdot jautājumu: “Un kas ar viņiem visiem notika pēc tam?”


Lai arī stāsti it kā rakstīti par kaķiem, cenšoties iejusties šī dzīvnieka ādā, un mēģinot iztēloties pasauli, kas skatīta kaķa acīm, stāsti tomēr ir par cilvēkiem. Par bailēm zaudēt, palikt vienam, būt ne tādam, kā grib apkārtējie, par zaudētiem un iegūtiem bērniem, uzticēšanos un paļaušanos, arī vilšanos – cilvēkos, ne jau kaķos. Un par cerību, ka beigās, gluži kā pasakā, tomēr viss būs labi.


Noderīgi: www.lsm.lv


Latviešu rakstnieku kaķu stāsti. Natālijas Kugajevskas vāka dizains; Toma Kalninska ilustrācijas; redaktore Bārbala Simsone; priekšvārds: Kristīne Ilziņa. Rīga: Zvaigzne ABC, 2023. 152 lpp. ISBN 9789934320316.


Sigita Kušnere ir literatūrzinātniece un redaktore.

Recent Posts

See All
bottom of page